Ražnjići od seitana na pireu od bundeve i slanutka
PIRE OD SLANUTKA I BUNDEVE
- 400 g kuhanog slanutka
- 200 g bundeve, izrezane na kockice
- 4 žlice maslinovog ulja
- ½ crvenog luka, isjeckanog na sitno
- 2 češnja češnjaka, isjeckanog
- 1 čajna žličica sjemenki kumina, usitnjenih
- 2 žlice peršina, isjeckanog na sitno
1. korak: Bundevu skuhajte, ocijedite i smiksajte sa slanutkom.
2. korak: Na ulju kratko popržite češnjak, luk i kumin, dodajte pire od slanutka i bundeve i posolite. Pire poslužite ispod ražnjića i pospite peršinom
RAŽNJIĆI OD SEITANA
- 500 g seitana, izrezanog na kvadratiće za marinadu
- ½ čajne žličice sjemenki korijandra, grubo mljevenih
- ½ čajne žličice sjemenki kumina, grubo mljevenih
- ½ čajne žličice sjemenki komorača, grubo mljevenih
- prstohvat šafrana
- 1 čajna žličica crvene slatke paprike
- 2 češnja češnjaka, smiksana
- 2 žlice svježeg origana, isjeckanog
- 1 lovorov list, usitnjen
- 1 čajna žličica kvasine
- 1 žlica maslinovog ulja
1. korak: Narežite seitan i stavite u marinadu nekoliko sati.
2. korak: Nabodite kvadratiće seitana na štapiće i ispecite na gril tavi, posolite i popaprite.
- 400 g špageta
- 8 žlica kvalitetnog maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, usitnjenog
- 3 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
- 3 peperoncino papričice, usitnjene
- sol
- dimljeni tofu po želji
Na maslinovom ulju popržite češnjak. Dodajte peperoncino papričice i peršin pa posolite. Maknite s vatre kad je tjestenina skuhana al dente. Neocijeđenu do kraja, tjesteninu ubacite u ulje s peperoncinom i peršinom i miješajte još minutu da se prožme. Po želji, pospite naribanim dimljenim tofuom.
- 10 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- žličica suhog timijana
- prstohvat origana
- maslinovo ulje
- sol
- crni papar
- 6 šalica temeljca od povrća
- 2 dl crnog vina
- 2 žlice tamarija
- integralni kruh
- dimljeni tofu
Na maslinovom ulju pirjajte luk narezan na tanke polumjesece, usitnjen češnjak i začine dok luk ne poprimi smeđu boju. Zalijte vinom i kuhajte nekoliko minuta, a zatim temeljcem i kuhajte još 40-ak minuta. Potkraj ubacite tamari, sol i papar. Kockice kruha pospite maslinovim uljem, posolite i u pećnici pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva, povremeno miješajući. Juhu poslužite s kockicama kruha i naribanim dimljenim tofuom.
- 50 dg kuhanog prosa
- ½ šalice usitnjenih crnih maslina
- muškatni oraščić (po želji)
- tempura (brašno T-850, voda, sol)
- 20 dg dimljenog tofua, izrezanog na kockice
- krušne mrvice
- badem u listićima
- nerafinirano suncokretovo ulje
Kuhano proso izgnječite, pomiješajte s maslinama, dimljenim tofuom, muškatnim oraščićem i s krušnim mrvicama povežite u smjesu. Uronite u tempuru, a zatim u listiće badema. Pržite u dubokom ulju dok badem ne poprimi zlatnu boju.
- 4-5 krušaka
- prstohvat soli
- 1 dl crnog vina
- mahuna vanilije
- 1 žlica kuzua
- 3 žlice agavinog sirupa
- 3 žlice javorovog sirupa
- listići mente
Razrežite kruške po pola i stavite u lonac s malo vode, vinom, mahunom vanilije i sirupom od agave. Kuhajte poklopljeno dok kruške ne omekšaju. Kad zakipi, dodajte prstohvat soli. Izvadite kruške u zdjelice. Razmutite kuzu u malo hladne vode i umiješajte u vodu od kuhanja; miješajte dok se tekućina ne zgusne i postane prozirna. Prelijte preko krušaka. Javorov sirup karamelizirajte na laganoj vatri i prelijte preko krušaka. Ukrasite listićima mente.