Ražnjići od seitana na pireu od bundeve i slanutka


PIRE OD SLANUTKA I BUNDEVE

  • 400 g kuhanog slanutka
  • 200 g bundeve, izrezane na kockice
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • ½ crvenog luka, isjeckanog na sitno
  • 2 češnja češnjaka, isjeckanog
  • 1 čajna žličica sjemenki kumina, usitnjenih
  • 2 žlice peršina, isjeckanog na sitno

1. korak: Bundevu skuhajte, ocijedite i smiksajte sa slanutkom.
2. korak: Na ulju kratko popržite češnjak, luk i kumin, dodajte pire od slanutka i bundeve i posolite. Pire poslužite ispod ražnjića i pospite peršinom

RAŽNJIĆI OD SEITANA

ledeno6
Kristina Lenard ledeno6
  • 500 g seitana, izrezanog na kvadratiće za marinadu
  • ½ čajne žličice sjemenki korijandra, grubo mljevenih
  • ½ čajne žličice sjemenki kumina, grubo mljevenih
  • ½ čajne žličice sjemenki komorača, grubo mljevenih
  • prstohvat šafrana
  • 1 čajna žličica crvene slatke paprike
  • 2 češnja češnjaka, smiksana
  • 2 žlice svježeg origana, isjeckanog
  • 1 lovorov list, usitnjen
  • 1 čajna žličica kvasine
  • 1 žlica maslinovog ulja

1. korak: Narežite seitan i stavite u marinadu nekoliko sati.
2. korak: Nabodite kvadratiće seitana na štapiće i ispecite na gril tavi, posolite i popaprite.

PageBreak

ledeno5
Kristina Lenard ledeno5
Špageti s češnjakom, uljem i peperoncinom

  • 400 g špageta
  • 8 žlica kvalitetnog maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka, usitnjenog
  • 3 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
  • 3 peperoncino papričice, usitnjene
  • sol
  • dimljeni tofu po želji

Na maslinovom ulju popržite češnjak. Dodajte peperoncino papričice i peršin pa posolite. Maknite s vatre kad je tjestenina skuhana al dente. Neocijeđenu do kraja, tjesteninu ubacite u ulje s peperoncinom i peršinom i miješajte još minutu da se prožme. Po želji, pospite naribanim dimljenim tofuom.

PageBreak

ledeno4
Kristina Lenard ledeno4
Zimska juha od luka

  • 10 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • žličica suhog timijana
  • prstohvat origana
  • maslinovo ulje
  • sol
  • crni papar
  • 6 šalica temeljca od povrća
  • 2 dl crnog vina
  • 2 žlice tamarija
  • integralni kruh
  • dimljeni tofu

Na maslinovom ulju pirjajte luk narezan na tanke polumjesece, usitnjen češnjak i začine dok luk ne poprimi smeđu boju. Zalijte vinom i kuhajte nekoliko minuta, a zatim temeljcem i kuhajte još 40-ak minuta. Potkraj ubacite tamari, sol i papar. Kockice kruha pospite maslinovim uljem, posolite i u pećnici pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva, povremeno miješajući. Juhu poslužite s kockicama kruha i naribanim dimljenim tofuom.

PageBreak

ledeno1
Kristina Lenard ledeno1
Kuglice od prosa i badema

  • 50 dg kuhanog prosa
  • ½ šalice usitnjenih crnih maslina
  • muškatni oraščić (po želji)
  • tempura (brašno T-850, voda, sol)
  • 20 dg dimljenog tofua, izrezanog na kockice
  • krušne mrvice
  • badem u listićima
  • nerafinirano suncokretovo ulje

Kuhano proso izgnječite, pomiješajte s maslinama, dimljenim tofuom, muškatnim oraščićem i s krušnim mrvicama povežite u smjesu. Uronite u tempuru, a zatim u listiće badema. Pržite u dubokom ulju dok badem ne poprimi zlatnu boju.

PageBreak

ledeno3
Kristina Lenard ledeno3
Poširane kruške

  • 4-5 krušaka
  • prstohvat soli
  • 1 dl crnog vina
  • mahuna vanilije
  • 1 žlica kuzua
  • 3 žlice agavinog sirupa
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • listići mente

Razrežite kruške po pola i stavite u lonac s malo vode, vinom, mahunom vanilije i sirupom od agave. Kuhajte poklopljeno dok kruške ne omekšaju. Kad zakipi, dodajte prstohvat soli. Izvadite kruške u zdjelice. Razmutite kuzu u malo hladne vode i umiješajte u vodu od kuhanja; miješajte dok se tekućina ne zgusne i postane prozirna. Prelijte preko krušaka. Javorov sirup karamelizirajte na laganoj vatri i prelijte preko krušaka. Ukrasite listićima mente.