Osoba sam koja voli sva godišnja doba, a posebno zimu. Ipak, negdje sredinom veljače, i meni je dosta bljuzge, hladnoće i sivila te jedva čekam prve proljetne dane. Uskrs za mene predstavlja upravo to proljetno buđenje prirode, vrijeme kad naše tržnice zazelene, kad se izbor voća i povrća na njima poveća. Tako pokušavam i na blagdanski stol unijeti malo od te zelene raskoši, uz obavezne pisanice i pokoji kolač. Iako sam odrasla u Dalmaciji, na mediteranskoj kuhinji, uskrsna šunkica je tradicija koju sam vrlo lako usvojila pa je ona uz mladu janjetinu postala vrlo čest dodatak blagdanskom ručku.

Glazirana šunka s karameliziranim ljutikama i salatom od potočarke, mladog luka i pinjola

šunka
Andrea Cukrov šunka

Za šunku
1 kg rolane šunke
2 žlice meda
2 žlice senfa
2 žlice svježe cijeđenog soka od naranče
25 – 30 klinčića
malo ulja
malo tople vode

Za ljutike
500 g malih ljutika
2 žlice meda
4 žlice aceta balsamica
1 žlica maslinova ulja
vode po potrebi

Za salatu
100 g potočarke
2 mlada luka
2 žlice pinjola
2 žlice bućina ulja
malo limunova soka
sol

Za umak od hrena
1 manji korijen hrena (oko 100 g)
200 g kiselog vrhnja
1 žličica meda
2 žličice octa od ruže
nekoliko kapi maslinova ulja
prstohvat soli

Šunku izvadite iz mrežice, malo je posušite kuhinjskim ubrusom pa joj oštrim nožem odstranite kožu. Ako vam se na nekim dijelovima učini da ima previše mas­nih naslaga, i njih malo stanjite nožem, ali nemojte ih skroz odrezati. Kad očistite šunku od kože, cijelu je plitko i unakrsno zarežite nožem tako da napravite mrežu.
Med, senf i sok od naranče pomiješajte u zdjelici tako da se potpuno sjedine. Pomoću kuhinjskog kista premažite šunku ovom smjesom u dva sloja. Nabodite je klinčićima pa je još jednom premažite smjesom od meda i senfa.

Pećnicu zagrijte na 180 ˚C. Posudu za pečenje lagano premažite s vrlo malo ulja. Stavite u nju priprem­ljenu šunku. Pecite je 90 - 105 minuta. Tijekom pečenja šunku nastavite premazivati smjesom od meda, a povremeno u posudu ulijte i malo vode da med ne bi zagorio. Ako gornja strana šunke počne jako tamnjeti, možete je prekriti folijom nakon 45 - 50 min pečenja. Pečenu šunku izvadite iz pećnice, prebacite je na tanjur ili dasku za rezanje i kad malo odstoji, narežite je na tanke komade. Prije jela obavezno izvadite klinčiće.

Šunka je jednako ukusna i topla i hladna, a ako želite, možete je poslužiti s umakom od hrena.

Za karamelizirane ljutike
Ljutike očistite od vanjske ljuske, ali im sačuvajte peteljke da bi ostale čitave. Ako imate koju veću ljutiku, prepolovite je po dužini. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite ljutike. Pržite ih kratko, samo toliko da uhvate malo boje sa svake strane. Dolijte malo vode, med i aceto balsamico te sve kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne pretvori u gusti sirup i obloži ljutike.
Ako se tekućina reducira, a ljutike su još tvrde na dodir, dodajte još malo vode i nastavite kuhati dok ne omekšaju. Omekšale ljutike odmah izvadite na tanjur.

Salata od potočarke
Potočarku operite, očistite i ocijedite. Mladi luk narežite na tanke kolutiće. Pomiješajte potočarku i luk u zdjeli za salatu, dodajte pinjole te sve začinite bućinim uljem, limunovim sokom i malo soli.

Umak od hrena
Hren ogulite i nasitno naribajte. Pomiješajte ga s kiselim vrhnjem, dodajte med, ocat, maslinovo ulje i sol. Sve dobro izmiješajte. Čuvajte u hladnjaku pokriveno, najviše dva dana. Poslužite uz pečenu šunku i druga mesna jela.