Latice ruže i bazge  

Vrlo jednostavan desert u kojem se latice ruže i cvjetovi bazge preliju medom i limunovim sokom. Po želji možete dodati i rastopljenu čokoladu ili kremu od rogača umjesto meda.

Jagode u vrhnju s cvjetovima boražine (poreča)

½ kg domaćih jagoda
puna šaka cvjetova poreča
2 dl kiselog vrhnja
2 dl slatkog vrhnja
smeđi šećer

Pola kilograma domaćih svježih jagoda prelijte s kremom od pomiješanoga slatkog i kiselog vrhnja pa pospite cvjetovima boražine. Sladilo (po želji) dodajte u kremu prije nego što prelijete jagode. 

Osvježavajući proljetno-ljetni rižoto 'Calendula'

0,5 kg smeđe riže
3 krastavca srednje veličine
svežanj peršina ili listova mrkve
pola pregršta latica nevena
25 dkg svježeg sira
jedan limun
maslinovo ulje, sol, papar

Rižu operite, procijedite i skuhajte. U međuvremenu izrežite krastavce na kockice, usitnite listove mrkve ili peršina te sve zajedno pomiješajte s laticama nevena i nasjeckanim limunom. U skuhanu rižu prvo dodajte sir i dobro izmiješajte, a zatim pripremljeni miks pa sve zajedno još jednom dobro izmiješajte. Dodajte maslinovo ulje te začinite solju i paprom.

Proljetni spas – sok od cikle, mrkve, jabuke i latica ruže

½  kg cikle
½ kg mrkve
½ kg jabuke
½ kg naranče
puna šaka latica divlje ruže (pasja ruža ili šipak)

Za ovaj energetski napitak potreban je sokovnik. U njemu iscijedite sve sastojke te na kraju umiješajte latice divlje ruže. Ovaj čudotvorni napitak krijepi te daje snagu tijelu i duši!

Slatko od cikle, bagrema i grožđica

2 cikle
2 grozda bagremova cvijeća
šaka grožđica
med i limunov sok

U naribanu ciklu dodajte cvjetove bagrema i grožđice (poželjno je da se namaču oko pola sata). Zalijte sokom od limuna i zasladite medom.

sok od cikle
Filip Čargonja sok od cikle
cvijeće
Filip Čargonja cvijeće

Grilane tikvice i pupoljci kostriša

2 tikvice
šaka pupoljaka kostriša
bučino ulje

Svaku tikvicu uzdužno izrežete na tanke kriške (5 - 8 mm)  te ih posložite na ugrijanu tavu s malo ulja. Pecite s obje strane dok malo ne omekšaju i ne dobiju zlaćanu boju. Tikvice posolite s obje strane. Pupoljke kostriša samo nakratko ubacite u kipuću vodu i prebacite u drugu posudu. Dodajte im bučino ulje i malo soli te ih prelijte preko pripremljenih tikvica.

Voćna salata 'Šareni kup'

1 jabuka, naranča, kruška, breskva
nekoliko jagoda
cvjetovi tratinčice, poreča, sljeza, djeteline, bazge

Nasjeckanom voću dodamo cvijeće. Omjer cvijeća i voća je 1:3, a može i 1:5 dok se osjetilo okusa ne navikne na okus cvijeća. Zasladite medom ili sirupom od maslačka.