Cvijeće je najbolje uzimati u intervalima. Ako danas jedete jaglac ili neven, sutra koristite ružu, maslačak, prekosutra bazgu i kostriš itd. Onda se nakon pet, šest dana vratite na jaglac. Kada naučite desetak vrsta jestiva cvijeća, ...
Izvor: Filip Čargonja
Latice ruže i bazge
Vrlo jednostavan desert u kojem se latice ruže i cvjetovi bazge preliju medom i limunovim sokom. Po želji možete dodati i rastopljenu čokoladu ili kremu od rogača umjesto meda.
Jagode u vrhnju s cvjetovima boražine (poreča)
½ kg domaćih jagoda puna šaka cvjetova poreča 2 dl kiselog vrhnja 2 dl slatkog vrhnja smeđi šećer
Pola kilograma domaćih svježih jagoda prelijte s kremom od pomiješanoga slatkog i kiselog vrhnja pa pospite cvjetovima boražine. Sladilo (po želji) dodajte u kremu prije nego što prelijete jagode.
Osvježavajući proljetno-ljetni rižoto 'Calendula'
0,5 kg smeđe riže 3 krastavca srednje veličine svežanj peršina ili listova mrkve pola pregršta latica nevena 25 dkg svježeg sira jedan limun maslinovo ulje, sol, papar
Rižu operite, procijedite i skuhajte. U međuvremenu izrežite krastavce na kockice, usitnite listove mrkve ili peršina te sve zajedno pomiješajte s laticama nevena i nasjeckanim limunom. U skuhanu rižu prvo dodajte sir i dobro izmiješajte, a zatim pripremljeni miks pa sve zajedno još jednom dobro izmiješajte. Dodajte maslinovo ulje te začinite solju i paprom.
rižoto
Izvor: Filip Čargonja
Proljetni spas – sok od cikle, mrkve, jabuke i latica ruže
½ kg cikle ½ kg mrkve ½ kg jabuke ½ kg naranče puna šaka latica divlje ruže (pasja ruža ili šipak)
Za ovaj energetski napitak potreban je sokovnik. U njemu iscijedite sve sastojke te na kraju umiješajte latice divlje ruže. Ovaj čudotvorni napitak krijepi te daje snagu tijelu i duši!
Slatko od cikle, bagrema i grožđica
2 cikle 2 grozda bagremova cvijeća šaka grožđica med i limunov sok
U naribanu ciklu dodajte cvjetove bagrema i grožđice (poželjno je da se namaču oko pola sata). Zalijte sokom od limuna i zasladite medom.
sok od cikle
Izvor: Filip Čargonja
cvijeće
Izvor: Filip Čargonja
Grilane tikvice i pupoljci kostriša
2 tikvice šaka pupoljaka kostriša bučino ulje
Svaku tikvicu uzdužno izrežete na tanke kriške (5 - 8 mm) te ih posložite na ugrijanu tavu s malo ulja. Pecite s obje strane dok malo ne omekšaju i ne dobiju zlaćanu boju. Tikvice posolite s obje strane. Pupoljke kostriša samo nakratko ubacite u kipuću vodu i prebacite u drugu posudu. Dodajte im bučino ulje i malo soli te ih prelijte preko pripremljenih tikvica.
Nasjeckanom voću dodamo cvijeće. Omjer cvijeća i voća je 1:3, a može i 1:5 dok se osjetilo okusa ne navikne na okus cvijeća. Zasladite medom ili sirupom od maslačka.