1 kg smokava
1 neprskani limun
250 g krem-sira
150 ml mlijeka ili slatkog vrhnja
1-2 žlice meda ili nektara od agave


Smokve operite, posušite, uklonite im peteljke pa ih krupno narežite. Stavite ih u manji lonac, prelijte s 1 dl vode te sokom ½ limuna; dodajte i naribanu limunovu koricu. Kuhajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok smokve ne omekšaju, a smjesa se lagano ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

U posudu za miksanje stavite krem-sir i mlijeko (ili vrhnje) pa smiksajte tako da dobijete glatku smjesu. Dodajte prokuhane smokve te ponovno smiksajte. Kušajte pa po želji dodajte još žlicu-dvije limunova soka i/ili, ako smokve nisu dovoljno slatke, dodajte malo meda ili nektara od agave. Prebacite u širu posudu te ostavite u zamrzivaču nekoliko sati; pritom nekoliko puta promiješajte ili smiksajte kako bi sladoled bio kremast.    

Ako nije jako vruće, smokve za sladoled možete i ispeći: uklonite im peteljku te ih prerežite popola pa prerezanom stranom prema dolje stavite na lim obložen papirom za pečenje. U pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva pecite ih 15 minuta pa ostavite da se ohlade. Potom ih smiksajte te umiješajte u smjesu od sira i mlijeka, odnosno vrhnja.