Mama, baka i ja

Moj Božić miriše na grožđice u rumu, cimet u vinu i svježe pečene kolačiće od domaćih namirnica. Takav je i ovaj vijenac. Ponosna sam na svako tijesto koje se uspješno pretvori u zamamnu slasticu jer je ono najbolji dokaz nježnosti koju sam u njega unijela. Zato u predbožićno vrijeme s veseljem ističem baš ovaj recept koji je spoj recepta za tijesto za moju omiljenu makovnjaču (moje omiljeno dizano tijesto) te aromatičnog punjenja od cimeta, narančine korice i maslaca.

Upravo na takav način zamišljam i doživljavam svoj blagdanski stol – od jednog do drugog kraja pun domaćih jela, namirnica, mirisa i okusa – maminu patku i mlince, juhu koju najbolje priprema baka i kolače za koje sam uvijek ja zadužena. Zato nam se blagdanski meni svake godine isprepleće s tradicijom i novim idejama. Omiljena se jela uvijek nađu za stolom, pa tako mlinci i heljdina kaša nikada ne prepuštaju svoje mjesto nečemu drugom.

Na blagdanskim tanjurićima uvijek se nalaze prhke zvjezdice s domaćim pekmezom, moja omiljena makovnjača, a volim dodati i pokoji šareni macaron, čokoladnu tortu s bademima i karamelom, arancine te prhke kiflice s orasima koje se rade za one najnježnijeg dodira – jer se tope u ustima.

Anja Bajt
Profimedia/Shutterstock Anja Bajt
Blagdanski doručak uz domaći čaj

Svaku od tih slastica aromatiziram cimetom, meni omiljenim đumbirom, klinčićem, kardamomom te prstohvatom mljevenog anisa. Sve te začine, uz malo papra, dodajem i mješavini čaja bez kojeg nema prave zime – sušena menta, kadulja, kamilica, gospina trava, matičnjak i majčina dušica biljke su bez kojih nema blagdanskog doručka.

Sve te začine, mirise, okuse i atmosferu pokušavam prenijeti i na svoj blog – moje mjesto, prostor mog gušta koji sam počela stvarati prije tri godine kako bih se potaknula da naučim što više mogu o onome što toliko volim. U vremenu  i prostoru u kojem nije lako doći do slastičarskog obrazovanja, pomislila sam da stvari moram uzeti u svoje ruke.

I mislim, tj. nadam se, da sam bila u pravu. Zasad se na mom blogu nalaze samo slastice koje su mi najveći izvor inspiracije i veselja. Na moju sreću, čitatelji se u tome pronalaze pa svakodnevno raste broj ljudi koje hrana zanima na jednak način kao i mene. Slastice nisu jedino što me zaokuplja, bavim se jezicima i završavam studij kroatistike i španjolskog jezika i književnosti, a s blogom svakodnevno slijedim svoj san.

Vijenac s cimetom

Za tijesto
500 g glatkog brašna
25 g svježeg kvasca
100 g šećera
3 žumanjka
180 g maslaca
3 žlice ruma
prstohvat soli
250 ml mlijeka (otprilike)
korica 1 naranče/limuna

Kvasac ostavite da se diže u 100 ml toplog mlijeka. Za to vrijeme dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, rumom i maslacem. U umućenu smjesu dodajte brašno, koricu naranče i dignuti kvasac te, uz postupno dodavanje mlijeka, zamijesite meko tijesto koje treba biti meko i glatko, ali ne gnjecavo (ako zatreba, dodajte još brašna ili mlijeka). Tijesto ostavite u toplom prostoru da se diže od 1 do 2 sata, tj. dok se udvostruči njegov volumen.

Nadjev
5 žlica smeđeg šećera
2 žlice cimeta (najbolje cejlonskog)
10 žlica otopljenog maslaca
naribana korica jedne naranče   

Pomiješajte cimet i šećer, dodajte im otopljeni maslac i koricu naranče. Promiješajte pa podijelite nadjev na dva dijela.

Slaganje
Tijesto podijelite na dvije kugle. Svaku kuglu razvaljajte u pravokutnik debljine otprilike 5 mm. Svaki pravokutnik u potpunosti, ali tanko premažite nadjevom. Zarolajte premazano tijesto u štrudlu i po dužini je prerežite kroz slojeve (ali ne dokraja). Obje štrudle ispletite kao kad pletete pletenicu i oblikujte vijenac. Premažite razmućenim jajetom i pospite smeđim kristalnim šećerom. Pecite na 180 °C oko 25 minuta.

Više Anjinih recepata inspiriranih tradicijom potražite na sweetheartsweets.com