Osmijeh sa zazubicama

Za ovaj originalan dar bit će vam potrebna jedna veća staklenka, ukrasna vrpca, naljepnica i sljedeći sastojci kojima ćete ispuniti staklenku u slojevima po želji: crne grožđice, smeđe grožđice, zlatne grožđice, kandirane korice limuna i naranče, blanširani i nasjeckani bademi, mljeveni bademi, brašno, cimet, žličica ribane korice limuna i naranče, ali pripazite da na vrhu staklenke bude smeđi šećer.

Rukom prepišite recept ili ga isprintajte (ne zaboravite posvetu), potom na staklenku nalijepite naljepnicu s natpisom Tradicionalni škotski kolač Dundee cake, dodajte mašnu i vaš dar je spreman svakom primatelju izmamiti osmijeh sa zazubicama.

Tradicionalni škotski kolač Dundee cake

Za 10 osoba

U staklenci:
120 g mekog smeđeg šećera
125 g crnih grožđica (od crnog grožđa)
160 g klasičnih smeđih grožđica
80 g zlatnih grožđica (od bijelog grožđa)
60 g kandirane korice limuna i naranče
50 g blanširanih (nasjeckanih) badema
40 g mljevenih badema
60 g brašna
1/2 žličice cimeta
1 žličica ribane korice limuna
1 žličica ribane korice naranče

Dodajte:
125 g maslaca
2 jaja
2 žlice viskija
100 g cijelih blanširanih badema

Maslac miksajte sa šećerom dok se ne stvori pjenasta smjesa. Miješajući, postupno dodajite jedno po jedno jaje dok smjesa ne postane jednolična. Zatim kuhačom u smjesu umiješajte suhe sastojke iz staklenke i viski. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli kalup promjera 15 cm koji ste prethodno omotali novinama i učvrstili ga špagom (koristi se kako bi kolač zadržao sočnost). Zagladite površinu kolača i na nju poslažite cijele bademe. Pecite oko dva sata na 150 ˚C (bez ventilatora) na prečki srednje visine na koju ste posložili nekoliko slojeva novinskog papira. Novine služe da kolač ne bi izgorio zbog dugog vremena pečenja. Kada ga izvadite iz pećnice, gotov kolač odozgo prekrijte papirom za pečenje, zatim ga omotajte aluminijskom folijom pa debljom kuhinjskom krpom i ostavite da se tako ohladi. Na ovaj se način sprečava da vlaga ispari iz kolača te da bude što sočniji i mekaniji.