500 g mljevene puretine
½ žličice majčine dušice
1 žličica sjeckanog peršina
1 žličica soli
1 žličica ljute dimljene paprike
malo svježe mljevenog papra
2 žlice maslinova ulja
1 glavica luka
1 paprika babura
2 češnja češnjaka
1 žličica sjeckanog bosiljka
1 ljuta čili papričica
250 ml pasirane rajčice
480 g kuhanog, ocijeđenog crvenog graha
prstohvat soli

Mljevenoj puretini dodajte majčinu dušicu, peršin, sol, dimljenu papriku i malo papra. Rukama sve dobro pomiješajte te oblikujte okruglice veličine oraha. Luk i papriku očistite i narežite na kockice, a češnjak i čili papriku nasjeckajte.
Na ugrijanom maslinovu ulju, u dubljoj tavi, pržite pureće okruglice do lijepe smeđe boje. Izvadite ih iz tave i ostavite na toplome.
Na istoj masnoći prepržite luk i papriku, a kad omekšaju, dodajte češnjak, bosiljak i čili papriku. Nastavite sve pržiti nekoliko minuta pa dolijte pasiranu rajčicu i malo vode ako je potrebno. Dobro promiješajte i pustite da zakuha.
Dodajte grah i pureće okruglice i pa začinite solju. Smanjite vatru te poklopljeno kuhajte oko pola sata ili dok se umak potpuno ne zgusne.
Poslužite toplo uz kruh.