POTREBNO JE…
10 suhih smokava i/ili datulja i/ili marelica
200 g zobenih pahuljica ili mješavine pahuljica po izboru
1 mahuna vanilije ili 1 žličica mljevenog cimeta ili đumbira
3 neprskana limuna
6 do 8 žlica rižinog ili ječmenog slada, nektara od agave ili kokosa
NAČIN PRIPREME
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Manji kalup obložite papirom za pečenje. Suhe smokve i/ili datulje očistite od peteljki, odnosno koštica. Suho voće narežite na komadiće. Stavite ga u zdjelu i pomiješajte sa zobenim pahuljicama. Dodajte začin koji ste izabrali (cimet, đumbir ili vaniliju – mahunu vanilije uzdužno prerežite pa sastružite sjemenke i dodajte ih sastojcima u zdjeli).
Limune dobro operite i posušite pa naribajte njihovu koricu, a potom ih prerežite i iscijedite sok – oboje dodajte u zdjelu, kao i sladilo. Dobro promiješajte pa ostavite 10-ak minuta na sobnoj temperaturi kako bi pahuljice nabubrile.
Potom smjesu stavite u manji kalup za pečenje tako da joj debljina bude 1 cm; dobro je utisnite žlicom ili navlaženim dlanom. Pecite 15 minuta, odnosno dok ne postane zlatnosmeđe. Ostavite da se malo ohladi pa pažljivo izvadite iz kalupa i oštrim nožem narežite na pločice. Kad se potpuno ohlade, hrskave pločice stavite u posudu koja se može hermetički zatvoriti.