1 velika glavica cvjetače
40 g badema
2 žlice maslinova ulja
2 češnja češnjaka
1 žlica harise
1,5 l povrtnog temeljca
sol i papar

Cvjetaču operite i natrgajte na cvjetove. Bademe tostirajte na suhoj tavi pa odvojite jednu žlicu za posluživanje, a ostale sameljite.

Na dvije žlice maslinova ulja prepržite zgnječeni češnjak i harisu. Pržite vrlo kratko, samo da zamiriše, pa dodajte cvjetaču. Nastavite pržiti, neprestano miješajući, dok se cvjetača lagano ne karamelizira.

Dodajte mljevene bademe i temeljac, samo toliko da pokrije cvjetaču. Smanjite vatru i kuhajte polupokriveno na umjerenoj vatri dok cvjetača potpuno ne omekša. Po potrebi, dodajte još malo temeljca ili vode.

Kada cvjetača omekša, štapnim mikserom sve usitnite u gustu juhu. Doradite okus solju i paprom te još kratko prokuhajte.

Poslužite uz preostale bademe koje ste nakrupno nasjeckali.

Harisa

Harisa je pasta od pečene crvene paprike sa začinima i ljutom papričicom, karakteristična za tunisku i marokansku kuhinju. Možete je kupiti, no lako je možete napraviti i sami

*za harisu
1 crvena rog paprika
½ žličice kumina
½ žličice korijandra
½ žličice kima
2 žlice maslinova ulja
1 ljutika (ili mala glavica luka), nasjeckana
2 češnja češnjaka, nasjeckana
3 - 4 suhe ljute papričice
2 žlice pirea od rajčica
1 žlica limunova soka
½ žličice soli

Rog papriku ispecite na grilu ili na plinskom plameniku tako da joj koža pocrni sa svih strana. Ostavite je kratko u dobro zatvorenoj posudi, potom je ogulite i očistite od sjemenki.

Kumin, korijandar i kim tostirajte na suhoj tavi, ali vrlo kratko, samo da zamirišu. Prebacite ih u mužar i usitnite. Maslinovo ulje zagrijte u dubljoj tavi pa na njemu prepržite luk, češnjak i suhe papričice. Pržite ih dok se dobro ne karameliziraju.
Prebacite ih u blender, dodajte usitnjene začine, pečenu papriku, pire od rajčice, limunov sok i sol. Sve dobro izmiksajte. Spremite u staklenku i koristite kao začin, prema ukusu. Ljutinu umaka možete kontrolirati dodavanjem više ili manje ljutih paprika.