500 g filea pilećeg zabataka
1 žlica mješavine začina*
morska sol
1 veća glavica luka
1 veća mrkva
2 češnja češnjaka
2 cm korijena đumbira
2 žlice maslinova ulja
10 suhih marelica
300 ml kipuće vode ili laganog pilećeg temeljca
dobar prstohvat šafrana
1 žlica nasjeckanog peršina
*za mješavinu začina
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog crnog papra
½ žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog korijandra
½ žličice mljevene crvene paprike
½ žličice mljevenog kardamoma
½ žličice mljevenog klinčića
Sve začine dobro izmiješajte, spremite u teglicu i koristite prema potrebi.
Pileći file očistite i prepolovite. Svaki komad natrljajte mješavinom začina i morskom solju. Ostavite ih u hladnjaku kako bi se marinirali dok pripremate ostale namirnice.
Luk i mrkvu narežite na trakice, a češnjak i đumbir zgnječite u mužaru kako biste dobili gustu pastu.
U tagineu ili plitkoj velikoj tavi pržite luk i mrkvu dok ne omekšaju i lagano se karameliziraju. Dodajte pastu od češnjaka i đumbira te kratko pržite. Dodajte pripremljenu piletinu te nastavite pržiti kako bi piletina dobila lijepu boju.
U vrućoj vodi rastopite prstohvat šafrana pa time podlijte piletinu, dodajte suhe marelice i pustite da prokuha.
Poklopite, maknite s vatre i ubacite u pećnicu zagrijanu na 150 °C. Pecite poklopljeno od sat i petnaest minuta do sat i pol.
Pečeno jelo obilno pospite nasjeckanim peršinom i poslužite uz kuhani kus-kus.