8 srednje velikih rajčica
oko 150 g staroga kruha ili krušnih mrvica
1 jaje
4 fileta inćuna iz maslinova ulja
1 češanj češnjaka
1 žlica ukiseljenih kapara
nekoliko listića bosiljka ili mažurana
4 žlice naribanoga parmezana
ekstradjevičansko maslinovo ulje
sol i svježe mljeven papar
listići peršina za posluživanje
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Rajčice operite, posušite, prerežite popola i izdubite. Izdubljeni dio rajčica stavite u zdjelu i zgnječite. Izdubljene polovice rajčica stavite gusto zbijene jednu uz drugu u nauljenu posudu za pečenje. Kruh narežite na kockice ili smrvite i stavite u zdjelu s izdubljenim dijelom rajčica pa prelijte s 2-3 žlice vode i ostavite da je upije i omekša. Dodajte razmućeno jaje, nasjeckane inćune, kapare i začinsko bilje te parmezan.
Dobro promiješajte kako biste dobili pastu i popaprite po ukusu (soli vjerojatno nećete trebati dodavati jer su inćuni, kapari i parmezan vrlo slani). Navlažite ruke pa od smjese oblikujte kuglice te svaku stavite u polovicu rajčice. Nakapajte maslinovim uljem i pospite parmezanom pa zapecite 15 do 20 minuta.
Poslužite posuto nasjeckanim listićima peršina. Ovo je jelo osobito ukusno ako malo odstoji prije posluživanja jer se arome prožmu. Možete ga pripremiti i dan prije pa preko noći ostaviti u hladnjaku pokrivenog folijom. Sljedeći ga dan podgrijte u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva.