Što i kako s jagodama?

PRI KUPNJI birajte jagode koje imaju peteljke i koje su zrele, sočne i crvene, bez bijelih ili zelenih vrhova. Jagode se neoprane čuvaju u hladnjaku do dva dana. Oprane ih možete zamrznuti tako da ih prvo stavite u jednom sloju na pladanj, pospete šećerom i zamrznete, a tek onda spremite u plastične vrećice. Nemojte ih držati zamrznute dulje od 12 mjeseci.
OD JAGODA MOŽEMO PRAVITI nadjev za voćne torte i pite, rolade, palačinke i druge deserte. Jagode umočene u čokoladu, tamnu ili svijetlu, nezaboravan su doživljaj koji ćete uz pravo društvo pamtiti cijeli život. Uz dodatak šećera u prahu ili meda možete ih usitniti u električnoj sjeckalici kako bi bile prikladne za pripremu sladoleda, sorbeta i frapea. Frape od jagoda s dodatkom mlijeka, banana i meda savršen je početak radnog dana. Poseban specijalitet je osvježavajuća ljetna juha od jagoda.
I NA KRAJU, ukusne su i u kombinaciji s alkoholnim pićima kao što su bijeli rum ili šampanjac.

CRVENI FRAPE

2 dl mlijeka (sojino, zobeno rižino)
2 žlice sitnih zobenih pahuljica
pola banane 
5 dag svježih jagoda
žlica sirupa od agave ili meda 
čajna žlica vanilin šećera
Sve sastojke smiksati štapnim mikserom dvije minute. Ako ujutro ne volite slatko, slobodno izostavite zaslađivače.

jagode
Kristina Lenard jagode
KOLAČ OD JAGODA

TIJESTO:
20 dag brašna T-850 
10 dag mljevenih badema 
1 dl ulja 
čajna žlica praška za pecivo
2 prstohvata soli
1/4 čajne žlice kurkume 
2 žlice biljnog mlijeka (npr. sojinog) 
žlica kukuruznog slada
KREMA:
1 gotov sojin puding od vanilije 500 ml 
30 dag mekog tofua 
2 žlice alge agar agar
1,5 dl jabučnog soka 
2 žlice javorovog sirupa
PRELJEV:
20 dag jagoda  I   2 dl jabučnog soka  I   1,5 žlica alge agar agar  I   prstohvat soli
Pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto: brašno, bademe, prašak za pecivo, sol i kurkumu. Dodajte ulje i rukama ga dobro umiješajte dok se smjesa ne pretvori u mrvice, a zatim dodajte mlijeko i slad pa lagano umijesite tijesto čvrsto poput lopte. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 45 min. Odstajalo tijesto rasporedite po okruglom obliku za pečenje, promjera 22 cm, i stavite 25 minuta u pećnicu na 180 stupnjeva.
KREMA: Gotov sojin puding treba zagrijati, meki tofu smiksati u kremu, a algu agar agar rastopiti u jabučnom soku i kuhati 5 min. Zatim sve izmiješate mikserom zajedno s javorovim sirupom. Na ohlađeno tijesto izlijte kremu i ostavite da se zgusne otprilike 2 sata.
PRELJEV: Zakuhate jabučni sok i algu agar agar te kuhajte dok se alga ne rastopi. Zatim stavite jagode i isključite vatru. Jagode posložite po kremi i sve prelijte voćnim želeom.
Agar agar, biljna želatina, dobiva se od crvene alge i najčešće se prodaje u pahuljicama. Od nje se pripremaju deserti i želei. Jednostavna je za uporabu, a zanimljiva po tome što nema nijednu kaloriju. Možete je naći u trgovinama zdrave hrane.