Što i kako s jagodama?
PRI KUPNJI birajte jagode koje imaju peteljke i koje su zrele, sočne i crvene, bez bijelih ili zelenih vrhova. Jagode se neoprane čuvaju u hladnjaku do dva dana. Oprane ih možete zamrznuti tako da ih prvo stavite u jednom sloju na pladanj, pospete šećerom i zamrznete, a tek onda spremite u plastične vrećice. Nemojte ih držati zamrznute dulje od 12 mjeseci.
OD JAGODA MOŽEMO PRAVITI nadjev za voćne torte i pite, rolade, palačinke i druge deserte. Jagode umočene u čokoladu, tamnu ili svijetlu, nezaboravan su doživljaj koji ćete uz pravo društvo pamtiti cijeli život. Uz dodatak šećera u prahu ili meda možete ih usitniti u električnoj sjeckalici kako bi bile prikladne za pripremu sladoleda, sorbeta i frapea. Frape od jagoda s dodatkom mlijeka, banana i meda savršen je početak radnog dana. Poseban specijalitet je osvježavajuća ljetna juha od jagoda.
I NA KRAJU, ukusne su i u kombinaciji s alkoholnim pićima kao što su bijeli rum ili šampanjac.
CRVENI FRAPE
2 dl mlijeka (sojino, zobeno rižino)
2 žlice sitnih zobenih pahuljica
pola banane
5 dag svježih jagoda
žlica sirupa od agave ili meda
čajna žlica vanilin šećera
Sve sastojke smiksati štapnim mikserom dvije minute. Ako ujutro ne volite slatko, slobodno izostavite zaslađivače.
TIJESTO:
20 dag brašna T-850
10 dag mljevenih badema
1 dl ulja
čajna žlica praška za pecivo
2 prstohvata soli
1/4 čajne žlice kurkume
2 žlice biljnog mlijeka (npr. sojinog)
žlica kukuruznog slada
KREMA:
1 gotov sojin puding od vanilije 500 ml
30 dag mekog tofua
2 žlice alge agar agar
1,5 dl jabučnog soka
2 žlice javorovog sirupa
PRELJEV:
20 dag jagoda I 2 dl jabučnog soka I 1,5 žlica alge agar agar I prstohvat soli
Pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto: brašno, bademe, prašak za pecivo, sol i kurkumu. Dodajte ulje i rukama ga dobro umiješajte dok se smjesa ne pretvori u mrvice, a zatim dodajte mlijeko i slad pa lagano umijesite tijesto čvrsto poput lopte. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 45 min. Odstajalo tijesto rasporedite po okruglom obliku za pečenje, promjera 22 cm, i stavite 25 minuta u pećnicu na 180 stupnjeva.
KREMA: Gotov sojin puding treba zagrijati, meki tofu smiksati u kremu, a algu agar agar rastopiti u jabučnom soku i kuhati 5 min. Zatim sve izmiješate mikserom zajedno s javorovim sirupom. Na ohlađeno tijesto izlijte kremu i ostavite da se zgusne otprilike 2 sata.
PRELJEV: Zakuhate jabučni sok i algu agar agar te kuhajte dok se alga ne rastopi. Zatim stavite jagode i isključite vatru. Jagode posložite po kremi i sve prelijte voćnim želeom.
Agar agar, biljna želatina, dobiva se od crvene alge i najčešće se prodaje u pahuljicama. Od nje se pripremaju deserti i želei. Jednostavna je za uporabu, a zanimljiva po tome što nema nijednu kaloriju. Možete je naći u trgovinama zdrave hrane.