Sastojci:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 neprskane naranče
  • 2 šalice biljnog mlijeka (sojino, zobeno, bademovo)
  • ½ šalice hladnoprešanoga suncokretova, repičina ili rastopljenoga kokosova ulja
  • prstohvat soli
  • ½ šalice smeđeg šećera (najbolje tamnog)
  • 2½ šalice brašna
  • 4 žlice kukuruznog škroba
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Čokoladu rastopite na pari i ostavite da se hladi. Neprskane naranče dobro operite i posušite pa naribajte koricu i iscijedite sok. Pola soka pomiješajte s biljnim mlijekom, a zatim umiješajte ulje, sol i šećer. Miješajte dok se sol i šećer ne rastope. Zajedno prosijte brašno, škrob i prašak za pecivo pa umiješajte u tekuće sastojke. Na kraju umiješajte rastopljenu čokoladu i naribanu narančinu koricu. Smjesu ulijte u kalup obložen papirom za pečenje te stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 25 do 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen. Pečeni kolač prelijte ostatkom narančina soka te ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.

Za dodatnu dozu čokolade kolač možete preliti glazurom od 100 g čokolade za kuhanje rastopljene na pari sa žlicom kokosova ulja i 2-3 žlice biljnog mlijeka.