500 g brašna
prstohvat soli
125 g svijetloga smeđeg šećera (za slatke)
1 žličica sode bikarbone
125 ml vina
125 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja
1 žlica sambuce (likera s anisom) ili drugog likera
Brašno pomiješajte sa solju (možete ga i prosijati). U zdjelu stavite šećer (ako radite slatke), sodu bikarbonu, vino, maslinovo ulje i liker. Dobro promiješajte da se šećer rastopi. Postupno dodajte brašno, povežite sastojke vilicom, a zatim zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto omotajte plastičnom folijom te ga ostavite u hladnjaku 1 sat. Potom ga kratko ostavite na sobnoj temperaturi kako biste ga mogli oblikovati. Od tijesta oblikujte uske valjke poput debljeg užeta, a od njih kolutiće. Možete oblikovati i vjenčiće: uzmite dva "užeta" od tijesta pa ih omotajte jedan oko drugoga, a zatim tako isprepletene oblikujte u kolutić. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Pečene keksiće ohladite na rešetki.