Pizza di Pasqua al formaggio ili uskrsni kruh

Pizza di Pasqua al formaggio ili uskrsni kruh sa sirom priprema se u pokrajini Marche kao tradicionalno talijansko uskrsno jelo, i to prema 200 godina starom receptu.

Za ukusno tijesto najbolje je upotrijebiti svježi sir pecorino fresco, koji će se u kruhu lijepo rastopiti. Ostale starije varijante sira pecorino ne bi se rastopile pa to onda ne bi bio autentični kruh pizza di Pasqua.

Češka tradicija

U Češkoj se peku tradicionalni Judini kruščići koji simboliziraju uže kojim se apostol izdajnik objesio. Kruščići se u pravilu peku na Veliki četvrtak, a prema legendi bi premazivanje medom odmah nakon pečenja trebalo štititi od ugriza zmija. Ne smije nedostajati kršćanske i poganske tradicije.

Uskrsni nadjev se prije pripremao tako što bi se od mlijeka i krupice skuhala gusta kaša, a zatim su se u ohlađenu kašu dodavala jaja, mljeveno meso (često srnetina) i začinsko bilje, i to bi se na kraju sve zajedno ispeklo. U prošlosti se u nadjev često stavljalo i meso teleće glave.

U nadjev se može staviti i zeleno proljetno bilje: mladi listići i cvjetići tratinčica, medvjeđi luk, djetelina ili trputac.

Jaje i janje kao simboli u svijetu

Jaje je kao simbol plodnosti, života i uskrsnuća važan dio Uskrsa. Jaja se, prema narodnoj tradiciji, ukrašavaju bojenjem, oslikavanjem i na druge načine. Većinu djecu ipak najviše vesele čokoladne verzije uskrsnih jaja.

Simbol janjeta koji je bio široko rasprostranjen još u pretkršćansko doba zadržao se sve do danas.

Kolač u obliku janjeta peče se od dizanog tijesta, biskvita ili prhkog tijesta, a postoje i slane varijante.

Recept za pizzu di Pasqua al formaggio

1 žlica šećera
10 g suhog kvasca
100 g pšeničnog brašna za dizana tijesta
500 g glatkog brašna
2 jaja
80 g maslinova ulja
100 g parmezana
20 g maslaca
100 g ovčjeg sira pecorino
sol, papar

U 300 ml tople vode umiješajte šećer i kvasac, zatim tu smjesu pomiješajte s brašnom za dizana tijesta pa stavite na toplo mjesto kako bi kvasac nabubrio. Nabubreni kvasac stavite u zdjelu zajedno s glatkim brašnom, a zatim dodajte sol, papar, jaja, ulje, naribani parmezan i omekšali maslac.

Ostavite tijesto da se diže (oko 50 minuta). U tijesto s kvascem zatim utisnite kockice sira pecorino pa ga ponovno lagano razvaljajte. Tijesto stavite u veliku okruglu limenu posudu (zapremnine 2500 g) ili u kalup za kolače obložen papirom za pečenje pa ga još jednom ostavite pola sata da se diže. Nakon toga posudu ili kalup stavite u pećnicu unaprijed zagrijanu na 160 °C pa pecite kruh 25 minuta. Uskrsni kruh nakon pečenja ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga poslužite.

Recept za Judine kruščiće

30 g svježeg kvasca
450 g brašna
70 g šećera
250 ml punomasnog mlijeka
prstohvat soli
naribana korica 1 limuna
100 g maslaca
2 žumanca + 1 jaje za premazivanje
med

Kvasac razmrvite u zdjelu pa dodajte 1 žlicu brašna, 1 žlicu šećera i pola žlice mlakog mlijeka. Promiješajte sve sastojke pa ih ostavite oko 15 minuta na toplome mjestu, dok kvasac ne nabubri. Ostatak brašna pomiješajte s ostatkom šećera, solju i nasitno naribanom koricom limuna. Dodajte komad omekšalog maslaca, nakon toga umiješajte i smjesu s kvascem i žumance pa sve sastojke dobro promiješajte.

Smjesu prelijte ostatkom mlijeka, stavite je na pobrašnjenu površinu, a zatim mijesite sve dok tijesto ne bude glatko, elastično i čvrsto. Tijesto stavite u zdjelu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže otprilike sat vremena. Nakon toga tijesto još jednom kratko promijesite.

Dignuto tijesto podijelite na 12 dijelova jednake veličine. Iz svakog dijela oblikujte valjak, koji zatim smotajte u oblik puževe kućice ili u uže. Oblikovano tijesto složite u lim obložen papirom za pečenje i ostavite ga da se diže još 30 minuta.vNakon toga premažite tijesto razmućenim jajetom pa ga stavite u pećnicu unaprijed zagrijanu na 170 °C i pecite oko 20 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Pečene kruščiće premažite medom dok su još vrući.

Izvor: Kuhaj.hr