NAPRAVITE SLASNE FRITULE KOD KUĆE: Ovaj tradicionalni dalmatinski recept uvijek uspijeva

Omiljena slastica južnjačkih 'kužina' osvojila je mnoge gurmane. Zašto ovaj put fritule ne biste napravili sami? Donosimo tradicionalni dalmatinski recept za fritule koje će voljeti i veliki i mali

Shutterstock

Postoje mnoge varijacije recepta za fritule, omiljenu slasticu južnih krajeva, pa tako i naše Dalmacije. Fritule nezaobilazno prate razdoblje Uskrsa i fašnika, a zašto ne i kućnih slavlja i večeri u kojima želite impresionirati jednostavnim, a posebnim tradicionalnim receptom...

Za 20-30 malih fritula

1 kg namjenskog brašna za kolače T400
naribana korica jednog limuna
čep ruma
prstohvat soli
½ l tople vode
svježi kvasac
½ žličice meda

Kvasac pomiješajte s toplom vodom i medom. Ostavite da odstoji desetak minuta. U zdjelu stavite brašno, sol, koricu limuna i rum. U sredini napravite rupu u koju ćete staviti kvasac. Smjesu treba dobro promiješati pa umijesiti da postane kompaktna poput smjese za kruh. Ostavite je da odstoji na toplom 40-ak minuta dok se ne udvostruči. U veliki lonac ulijte puno ulja (do pola lonca) i zagrijte dok ne postane vruće. Iz smjese oblikujte kuglice, odnosno fritule, pa ih lagano, jednu po jednu, pazeći da se ne dotaknu, polažite u ulje i vrtite žlicom ili kuhačom kako bi se ispekle sa svih strana. Trebaju biti zlatnožute. Svaku fritulu zatim odložite na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja. Prije posluživanja stavite fritule u zdjelu i pospite šećerom u prahu.