prhko tijesto za kolače (po receptu za pitu od špinata)
4 žumanjka
2 limuna
2 žlice šlaga
70 g maslaca
3 žlice šećera
Na pari istucite šećer, žumanjke, koricu jednog limuna i sok jednog i pol limuna. Kada dobijete svijetlu pjenicu, procijedite je kroz sitno sito, dodajte maslac i ponovno dobro istucite na pari kako bi se maslac dobro povezao. Na kraju dodajte tučeni šlag pa smjesu rasporedite na prhko tijesto. Stavite u hladnjak da se ohladi. Poslužite s karameliziranim meringueom.
MERINGUE
Vodu i šećer kuhajte dok se sav šećer ne istopi, bez miješanja. Kuhajte do temperature od 120 stupnjeva. Mjehurići će biti veliki i čvrsti. Provjerite tako da sklonite sirup s vatre, žličicom uzmite malo sirupa i ostavite da se ohladi nekoliko sekundi. Uzmite malo ohlađenog sirupa između palca i kažiprsta i ako napravite čvrstu kuglicu, sirup je spreman za skidanje s vatre i sipanje u čvrsto istučene bjelanjke.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg da bude spreman dok sirup dostigne temperaturu od 120 stupnjeva. Tada sipajte po malo sirupa u snijeg, neprestano miješajte i miksajte još 5 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Izvadite pitu od limuna iz hladnjaka pa bjelanjke nanesite na žutu kremu. Ukrasite po želji slastičarskom špricom ili vilicom napravite valove. Stavite u pećnicu 8 cm od vrha i pecite 1-2 minute, dok bjelanjci ne postanu zlatno smeđi. Poslužite dok je meringue topao, a krema od limuna ohlađena. Fino je i nakon što odstoji u hladnjaku.