Jedno jaje manje

Znate koliko je slasno pečeno jaje? I EBV to misli. Ako ste zaraženi EBV-om, trebali biste svakako izbjegavati jaja, jer su ona glavni izvor hrane za EBV. Razbijete li jaje u Petrijevoj posudici te mu zatim dodate aktivne stanice EBV-a, virus će se brzo proširiti. I tu mislim na sva jaja – čak i ona ekološka, od kokoši koje slobodno šeću farmom. I nemojte da vas zbune tvrdnje koje kažu da jaja ne sadržavaju hormone. To samo znači da ne sadržavaju dodane hormone.

Ona su i dalje zasićena prirodnim hormonima koje EBV obožava. Ako je virus kod neke osobe u Prvom stadiju, dovoljno je da pojedete jednu kajganu ili jaje na oko te tako lansirate EBV u uznapredovali Drugi stadij,  kojem mononukleoza uzima zamah. Isto vrijedi za virus u bilo kojem stadiju. U bilo kojem trenutku, kod osobe bi bilo dovoljno već samo jedno jaje da EBV gurne u sljedeću fazu napada. Znajte, vrlo dobro znam koliko su jaja primamljiva, a isto tako znam da postoje brojni izvori koji tvrde da su ona savršena hrana.

Ponovno, ovdje ne govorim ni o jednom sustavu vjerovanja vezanom za prehranu. Ja nisam protiv jaja; ona sadržavaju prehrambene vrijednosti prilično korisne za neke ljude. Ali, kad ste zaraženi virusom ili patite od bilo kojeg problema vezanog za štitnjaču, problematični aspekti jaja daleko nadmašuju njihove koristi i predstavljat će prepreku na svakom koraku koji napravite s ciljem iscjeljenja. Kad osjetite poriv da se najedete jaja, podsjetite se da su ona dio razloga zašto je EBV tako ojačao i proširio se među stanovništvom. Dok se marljivo trudite ozdraviti, držite se podalje od njih.

Preskočite sir, molim vas

Bjelančevine iz mlijeka druga su omiljena hrana kojom se EBV obožava gostiti. Ako patite od simptoma ili stanja koja smo razmatrali u ovoj knjizi, želite li se iscijeliti, najbolje bi bilo da posve izbjegavate mliječne proizvode. Tu mislim na sir, maslac, mlijeko, jogurt, vrhnje, kefir, ghee i tako dalje. Volio bih da mogu reći suprotno, jer znam koliko su mlijeko i mliječni proizvodi neodoljivi.

Volio bih da vam mogu reći da je sir na pizzi na kojoj je razbijeno još i jedno jaje nešto najbolje što biste mogli pojesti za zdravlje štitnjače. Ali, moj je glavni zadatak ovdje da vam pomognem da se iscijelite. Moj je posao da vam štitim leđa i stoga vam moram govoriti istinu, a ona kaže da će vas čak i najkvalitetnija vrsta mliječnih proizvoda, čiju su proizvodnju omogućile sretne krave koje su slobodno tumarale pašnjacima, kočiti u nastojanjima da pobijedite EBV ili iscijelite štitnjaču.

Tajanstveni glutenski jad

Nasreću, ljudi polako uviđaju da gluten predstavlja problematičnu hranu svima koji boluju od kronične bolesti. Danas nam je dostupno toliko proizvoda i recepata koji ne sadržavaju gluten pa se, kad kažete da ne jedete pšenicu, više ne morate osjećati nelagodno ili kao čudak. Razlog zašto gluten prestaje biti glavna hrana na našim jelovnicima i u našim objedima nije posljedica sve dubljeg razumijevanja razloga zašto on nije dobar za nas. Naprotiv, mnogi su liječnici i pacijenti tek procesom eliminacije otkrili da im je život bez pšenice puno zdraviji.

Patite li od kroničnih problema o kojima govorim u ovoj knjizi, razlog zašto biste trebali izbjegavati gluten iz pšenice nisu mitotoksini koje gluten sadržava, a ni činjenica da je riječ o hrani s upalnim djelovanjem, kao što to tvrde dostupne teorije. Naprotiv, kao i kad je riječ o drugoj hrani na ovom popisu, razlog zašto ne bismo trebali jesti gluten jest taj što on hrani patogene, uključujući EBV. (Kad govorimo o glutenu koji dolazi iz genetski modificirane pšenice, stvar je još puno gora.)

Kad patite od infekcije EBV-om i jedete kruh, EBV se prepusti gozbi poslije koje izlučuje otpadne neurotoksine te izaziva simptome kao što su trnci i utrnulost, glavobolje, migrene, umor, mentalna smušenost, nejasan vid, bolovi te promjene raspoloženja. Izbacite li gluten iz prehrane, to je korak prema izgladnjivanju EBV-a pa ćete, zahvaljujući tomu, osjetiti značajno zdravstveno poboljšanje.

Problematična svinjetina

Među hranom koju bi osoba s problemima sa štitnjačom trebala izbjegavati i koja „hrani“ EBV William još spominje repičino ulje, kukuruz i sve njegove prerađevine. Za njega je danas problematična i soja koja je kroz desetljeća od zdrave biljke postala biljka iznimno tretirana pesticidima i herbicidima, što je uz genetsku modifikaciju čini iznimno nestabilnom kulturom. Za soju napominje da je se može konzumirati povremeno, po mogućnosti u ekološki uzgojenoj verziji, te da se radije biraju klice soje jer sadrže niže razine masnoća i samim time manje količine otrovnih kemikalija.

Među proizvodima životinjskog podrijetla, William najvećim problemom smatra svinjetinu, tj. njezinu mast, jer sadrži više masnoća od ostalih vrsta mesa, a krvotoku je potrebno između 12 i 16 sati da je rasprši, u usporedbi s tri - šest sati potrebnih da se prerade druge životinjske masnoće. Svinjska mast, također, opterećuje jetru i na taj način uvelike onemogućava eliminaciju teških metala, pesticida, stanica EBV-a i otpada koji iza sebe ostavljaju virusi.

Dan za danom

Znam da odbacivanje neke vrste hrane koju volite i koja vam pruža utjehu može predstavljati prevelik zalogaj dok se nastojite iscijeliti. Imajte na umu da ne morate odmah posve prestati jesti sendviče sa šunkom i sirom (ili bilo koju drugu spomenutu vrstu hrane). Odvikavajte se malo po malo. Popis hrane koju nastojite izbjegavati stavite na vrata hladnjaka, što će vama i vašim voljenima služiti kao podsjetnik. (...)

Osjećate li svejedno gubitak i potrebu za tom hranom, što je posve opravdano, utjehu biste mogli pronaći u poglavlju „Hrana za dušu“ u mojoj knjizi Medicinski medij – Hrana koja liječi. Iznad svega, morate znati da sam cijelo vrijeme uz vas, dok prolazite ove velike životne promjene. Vjerujem u vas 100 posto. Tu sam za vas 100 posto. A vi to možete i znajte da niste sami.

Okidači virusa koji napada štitnjaču

Kako se pokreće bolest štitnjače?

Što je Epstein-Barrov virus (EPV)?