Gen za metabolizam kave

Nova znanstvena studija, objavljena u Američkom časopisu za kliničku prehranu, tvrdi da šest ili više šalica kave dnevno mogu povećati opasnost od srčanih bolesti čak do 22 posto.

Istraživači sa Sveučilišta Južne Australije analizirali su zdravstvene evidencije i obrazac prehrane koje je prijavilo 347,077 sudionika istraživanja u dobi između 37 i 73 godine. Također su tražili koji sudionici imaju specifičan promjenjivi gen zvan CYP1A2, koji omogućuje ljudima da metaboliziraju kofein brže od onih koji nemaju taj gen.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su rekli da piju šest ili više šalica kave dnevno, bili 22 posto skloniji srčano-krvožilnim bolestima u usporedbi s onima koji su pili jednu do dvije šalice dnevno. Također je zaključeno da je ova poveznica neovisna o genskom sustavu. Drugim riječima, za ljude s genom za brže metaboliziranje kofeina nije sigurno da piju više kave od onih koji ga nemaju.

Svatko ima svoju granicu

Autori studije smatraju da velike količine kave i problemi sa srcem mogu biti povezani jer velika količina kofeina može uzrokovati visok krvni tlak, rizični čimbenik za  srčane i krvožilne bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, srčane i krvožilne bolesti vodeći su uzročnih smrti u cijelom svijetu, a također i jedan od uzroka koji je najlakše spriječiti.

"Većina ljudi će se složiti da ćete, ako pijete puno kave, biti nervozni i razdražljivi", kaže koautorica studije Elina Hyppönen, direktorica australskog Centra za precizno zdravlje. "To je stoga što kofein pomaže tijelu da funkcionira brže i snažnije, no također signalizira i kada ste dosegli svoju granicu."

Ne treba se potpuno odreći kave

No, to ne znači da je svaka i sva kava loša za srce. Štoviše, istraživači su otkrili da oni ispitanici koji uopće ne piju kavu i oni koji piju kavu bez kofeina, također imaju višu razinu srčanih bolesti (11 i 7 posto) od onih koji piju jednu do dvije šalice kave dnevno.

Prijašnje istraživanje, objavljeno 2017. u časopisu Hrana i kemijska toksikologija, otkrilo je da je kava bogata antioksidansima i može umanjiti rizik od srčanih bolesti, srčanog udara i dijabetesa, ako se umjereno konzuumira.

Dakle, nema razloga da se potpuno odreknete kave, no dobro je obratiti pažnju na to koliko je stvarno pijete.


Izvor: www.yahoo.com