Vata neravnoteža

Loša dnevna rutina, noćno bdijenje, sportske aktivnosti koje su pretjerane za našu konstituciju, ali i neadekvatna prehrana, koja podrazumijeva mnogo suhe, krte i sirove hrane kod određenog broja žena mogu prouzročiti ozbiljnu neravnotežu vata doše.

Ona se ponajprije manifestira lošom probavom, neredovitim pražnjenjem crijeva, napuhanošću i pojavom plinova u trbuhu, ali i lošom koncentracijom, nesanicom, pretjeranom brigom, a ponekad i bezrazložnim strahovima.

Ova se neravnoteža vrlo često javlja kod žena i može biti popraćena poremećajima menstruacijskog ciklusa, kao i drugim oboljenjima reproduktivnog sustava. Neravnoteža vata doše na tijek menstruacijskog ciklusa utječe na više načina. Duljina ciklusa može biti promjenjiva, tako da je on ponekad kraći od 27 dana, a katkada traje i dulje od 28 dana.

Dakle, menstruacijski ciklus prestaje biti redovit. Menstruacijsko krvarenje u ovom slučaju traje kraće, obično 1 - 3 dana, a može biti veoma oskudno, smećkasto i tamno, a često je popraćeno opstipacijom, bolom, plačljivošću i naglim promjenama raspoloženja.

U terapiji je važno uravnotežiti vata došu te u um, srce i tijelo vratiti osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Neophodno je da u prehrani budu zastupljena topla i kuhana jela, ghee i druge zdrave masnoće, kao i da žena na vrijeme odlazi na počinak te dovoljno vremena odvoji za odmor. Vježbe dubokog opuštanja i meditacije također mogu biti od velike pomoći, kao i eterično ulje koromača jer blagotvorno utječe na ove tegobe. Za ozbiljniju neravnotežu vate potrebno je napraviti ajurvedski pregled i primijeniti kompletnu terapiju.

Pitta neravnoteža

Pitta doša u našem organizmu, među ostalim, koordinira lučenje hormona, pa je izuzetno važno da bude u ravnoteži. Emocije koje su povezane s neravnotežom ove doše su ljutnja i bijes, nemoć da oprostimo drugima i otpustimo iz sebe teška iskustva.

Narušenu ravnotežu pitte vrlo često imaju žene koje su uspješne, one koje mogu istovremeno puno toga i postići i otrpjeti, kao i žene koje teško podnose nepravdu, kako prema sebi, tako i onu koja je usmjerena prema drugima. Ovdje govorimo o uspješnim ženama koje u teškim okolnostima suvremenog života uspijevaju preživjeti i izdržati sva osobna i profesionalna životna iskušenja.

Menstruacijski ciklus u stanju neravnoteže pitta doše uvijek je kraći od 27 dana – obično traje 24 - 25 dana, a u nekim slučajevima menstruacija može biti izuzetno obilna. Također, kod poremećaja ravnoteže pitte menstruacija često traje i 6 - 7 dana, a žene u pojedinim slučajevima mogu osjećati jak žareći bol, nalete vrućine i druge tegobe.

Neravnoteža pitta doše sa sobom nosi i tendenciju k razdražljivom i nabusitom ponašanju, prag tolerancije može biti snižen, a bijes i ljutnja pojačani. Izuzetno je važno u ovakvoj situaciji konzumirati blagu i laganu, nezačinjenu hranu. Ljute papričice, rajčica, kiselo voće i kisela salata uopće nisu preporučljivi.

Blagotvorno može djelovati ružina vodica, kokosova voda, mnogo zrelog i sočnog voća. Tjelesnu aktivnost treba svesti na minimum i pribjeći pojačanom prakticiranju metoda dubokog opuštanja da bi se umirili i um i srce.

Kapha neravnoteža

Kad je narušena ravnoteža kapha doše, metabolički procesi su usporeni, a javlja se i osjećaj težine, kako u tijelu, tako i u srcu i duši. Ovaj tip neravnoteže karakteriziraju promjene na tijelu, kao što su predmenstruacijsko oticanje, tromost, pospanost, a žena osjeća kao da se odjednom proširila i da joj je potrebna odjeća veća za dva konfekcijska broja.

Može osjećati i pojačanu potrebu za slatkišima koju je teško kontrolirati. Moguća su emocionalna stanja bezvoljnosti, nedostatka motivacije, a ponekad i pojačan osjećaj tuge i besmisla. Menstruacija počinje poslije 28. dana ciklusa i katkada je praćena pojačanom sekrecijom ili osjećajem hladnoće u tijelu.

Veoma je važno u ovakvim situacijama dobro se utopliti, a izuzetno koristan može biti i čaj od đumbira jer stimulira metabolizam i izbacivanje viška tekućine iz organizma.

Pročitajte i:

Reproduktivno zdravlje žene - odraz cjelokupnog zdravlja

Eterična ulja za bolje zdravlje žena