Slučajno otkriće aromaterapije

Tvorac modernog naziva aromaterapija francuski je kemičar René-Maurice Gattefossé koji se bavio ispitivanjem eteričnih ulja kao potencijalnih sastojaka kozmetičkih preparata. Uslijed eksplozije u njegovom laboratoriju dobio je opekline po rukama, pa ih je instinktivno uronio u posudu s lavandinim uljem.

Tom je prilikom ustanovio da ovo ulje djeluje antiseptički te ubrzava liječenje opeklina i zarastanje rana. Nastavivši dalje istraživati, dokazao je da su eterična ulja djelotvornija od kemijskih antiseptika.

Aromaterapiju na sam vrh terapijskih tehnika današnjice uzdiže činjenica što je ovo potpuno prirodna metoda ublažavanja ili otklanjanja tegoba te da je kao terapija lako primjenjiva. Riječ je o čistoj metodi koja se zasniva na uvođenju visokokvalitetnih biljnih ulja u ljudski organizam, bez upotrebe kemijskih supstancija ili dodataka.

Koja sve svojstva posjeduju eterična ulja

Aromaterapijskim metodama eterična ulja izuzetno brzo prodiru u krvotok koji te ljekovite čestice raznosi po cijelom organizmu. Dospjevši u organizam, eterična ulja vraćaju mu harmoniju, pospješujući homeostazu. Eterična ulja posjeduju sljedeća svojstva: antibakterijsko, antivirusno, antiparazitsko ‒ pri čemu napadaju klice, a ne oštećuju organizam.

Djeluju na upale i hipertenziju, jačaju imunitet, poboljšavaju venski krvotok, ubrzavaju metabolizam i detoksiciraju organizam. Njihovo djelovanje ne zadržava se samo na fizičkoj razini jer imaju izuzetno povoljan učinak i na mentalno i emotivni zdravlje. Već sam miris eteričnih ulja utječe na stanje uma. Sitne molekule mirisa djeluju na centre živčanog sustava, izazivajući psihičku reakciju.

Duhovni nemir

Nekad su se čovjekovi problemi svodili na prevladavanje fizičkih teškoća, kao što su usklađivanje s nepredvidljivom okolinom i susjednim okruženjem. U naše doba, pak, čovjek se suočava s neosvojenim područjima svoga duha. Umjesto da bude pod našom vlašću, nerijetko je um onaj koji nas kontrolira. Svijet se potpuno izmijenio, od nekadašnjeg sklada čovjeka s prirodom do sadašnjeg robovanja životu i navikama.

Brojni su razlozi za pojavu duhovnog nemira, mnogo je iskušenja i stranputica. Njih nazivamo stres. Patiti od stresa znači nalaziti se u stanju velike napetosti. Ovisno o sklopu ličnosti, stresne pojave izazvat će i različite reakcije. Tako nastaju depresija, anksioznost, panični napadaji, bipolarni poremećaj, razne vrste strahova, trema i teškoće pri javnom nastupu ili, jednostavno, nezadovoljstvo, ravnodušnost i slično.

Sve više mladih pati od anksioznosti, strahova, nezadovoljstva

Poražavajući je podatak da sve veći broj mladih pati od ovih poremećaja. Prema nekim procjenama, od šezdeset do sedamdeset posto današnjih bolesti psihičkog je podrijetla. Dodatnu težinu toj činjenici daje i način liječenja koji ponekad više odmaže nego što pomaže.

Nažalost, nerijetko neki pribjegavaju samostalnom odabiru antidepresiva kako bi samo pregrmjeli težak dan, tjedan, mjesec... Posljedice takvog pristupa veoma su teške, a ponekad i nerješive. Osobi koja se bori s unutarnjim nemirom prije svega je potrebno dati snagu kako bi pronašla put natrag, do onog zdravog sebe, i povratila svom tijelu moć samoiscjeljenja.

U tom smislu, aromaterapija odabranim eteričnim uljima i njihovim kombinacijama pruža izuzetno veliku podršku. U Francuskoj i Švicarskoj liječnici, specijalisti za aromaterapiju, odavno propisuju eterična ulja za liječenje raznih vrsta psihičkih tegoba.

15 najboljih antistresnih eteričnih ulja

Antistresne kombinacije eteričnih ulja

Kako se sve mogu koristiti eterična ulja