Mrkva je pun pogodak za jačanje imuniteta jer sadrži jedinstvenu kombinaciju vitamina i minerala. Među vitaminima prednjači A (u obliku karotenoida), a tu su i vitamini B, C i K. Ima u ovom korjenastom superpovrću i kalcija, magnezija, željeza, kalija, mangana... Sinergijom svih tih nutrijenata nastaje blagotvorna "infuzija" za jačanje i pročišćavanje organizma.

Sirup od mrkve drevni je narodni lijek za prehladu i kašalj, a preporučuje se i za ublažavanje bronhitisa i astme. Sirup jednostavno možete pripremiti tako da u 2,5 dcl svježeg soka od mrkve (iscijedita ga u sokovniku) dodate 2 žlice meda i malo vode. Mješavinu nakratko prokuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje.

Među tradicionalnim receptima je i onaj s pola kilograma mrkve i 4 žlice meda. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće te ih stavite u posudu i prelijte vodom toliko da budu njome prekriveni. Nakratko prokuhajte mrkvu dok ne omekša, izvadite je iz vode te usitnite mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala mrkva pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte s izmiksanom mrkvom.

Sirup od mrkve preporučuje se uzimati u količini od 3 do 4 čajne žličice na dan.