Biljka Amorphophallus konjac, poznata jednostavno kao konjac, u Japanu, Kini i Koreji već se tisućljećima primjenjuje u tradicionalnoj medicini i njezi. Otkako se dogodio veliki bum azijskih trendova na Zapadu, konjac je i kod nas postao hit. Od konjaca se proizvode blagotvorne spužve za čišćenje lica, ali i brašno koje se preporučuje kao niskokalorična alternativa u pripremi jela.

Također se iz konjaca dobivaju dodaci prehrani, odnosno suplementi što se koriste za pročišćavanje organizma i pomoć pri mršavljenju. Naime, korijen (odnosno gomolj) biljke konjac u obilnim količinama sadrži glukomanan – vlakno topivo u vodi što u tijelu djeluje poput čistača, pospješujući probavu i metabolizam. Znanstveno je dokazano da glukomanan iz Amorphophallus konjacapomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine, a može pridonijeti i uravnoteženju razine kolesterola i šećera u krvi.

Konjac brašno niskokalorično je, a zasitno. Od njega se priprema niz azijskih specijaliteta, počevši od rezanaca shirataki nalik špagetima. Shirataki rezanci tradicionalno se poslužuju u tekućim jelima, kao što je japanski oden. Odlično prijaju i pripravljeni stir-fry tehnikom (brzo prženje na vrućem ulju u woku). Tjestenina od konjaca izgleda staklasto te je vrlo blagog okusa, pa se može kombinirati s raznim začinima, umacima i drugim dodacima.

Konjac brašno izvrsno je i za razna želatinasta jela, pudinge, kreme, te za pečena tijesta jer pospješuje zgušnjavanje i daje nježnu teksturu. Pritom je dovoljna mala količina – primjerice, u tijesto za kruh, kolače, kekse i slično, dodajte samo jednu čajnu žličicu konjac brašna u uobičajeno brašno u receptu.