Što je za vas reproduktivno zdravlje?

Voljela bih da odgovorite na pitanja što za vas predstavlja pojam reproduktivnog zdravlja i smatrate li da ste reproduktivno zdrave onda kada:

a) nemate neku ginekološku bolest (PCOS s izostankom ovulacija i menstruacija, endometrioza s izrazito bolnim menstruacijama, HPV infekcija, neki karcinomi reproduktivnih organa, neplodnost, nelagoda ili bol pri spolnim odnosima, nemogućnost postizanja orgazma i sl.)

b) imate redovito menstruaciju pa bila ona i bolna i obilna i praćena blažim ili težim PMS-om

c)  redovito sredinom ciklusa ovulirate, duljina ciklusa je postojana, menstruacije su također redovite i potpuno lagane, nemate nikakvu ozbiljnu ginekološku bolest i spolni odnosi su učestalo željeni, lagani i ispunjujući.

Bojim se da je većina vas uredno reproduktivno zdravlje opisala kao pod a) i b), misleći da je stanje opisano pod c) čista utopija ili je rezervirano za onih nekoliko 20-godišnjakinja na cijelom planetu. Činjenica je, pak, da je upravo odgovor pod c) opis urednog reproduktivnog zdravlja kakvom bismo svi trebali težiti tijekom cijele reproduktivne dobi.

Poznavati svoje tijelo

Iskustvo savjetovanja žena pokazalo mi je da je za dobro reproduktivno zdravlje prije svega potrebno dobro poznavati svoje tijelo, sveukupnu biologiju ženskog tijela, svoj menstruacijski ciklus i imati svijest o tome što je pritom stvarno normalno, a što je odmak od normalnog i što na tu našu biologiju sve utječe!

Sljedeća stvar koju u ovom članku želim istaknuti jest to da reproduktivno žensko zdravlje, usprkos općem mišljenju, nije isključivo odraz zdravlja vagine, maternice, jajnika i jajovoda jer ti organi nisu na neki način izoliran sustav u našem organizmu. Ti su organi povezani s drugim organima i organskim sustavima u tijelu i s njima konstantno komuniciraju te su u međusobnom uzročno-posljedičnom odnosu.

Kako stres utječe na ciklus

Jeste li ikada doživjele da vam se menstruacijski ciklus produljio kada se u vašem životu dogodilo nešto stresno? Možda vam je kasnila ili izostala ovulacija, pa je kasnila i menstruacija, a možda ste pomislile i da ste trudne jer je menstruacija kasnila? No, ispostavilo se da je ipak uzrok bio neki ispitni rok ili drama na poslu ili u obitelji, ili potres, ili čak neka akutna bolest.

Ovi su primjeri dokaz da su organi uključeni u odgovor našeg tijela na stresore (mozak i nadbubrežne žlijezde) direktno povezani s našim jajnicima i prema tome možemo zaključiti da kod nekih ginekoloških problema u razmatranje treba uzeti i taj aspekt stresa i stanja naših nadbubrežnih žlijezda.

Kakve veze ima jetra s reproduktivnim zdravljem?

Drugi od brojnih primjera je povezanost naših reproduktivnih organa i statusa spolnih hormona s crijevima, bubrezima i jetrom. Jeste li znali da su jetra, bubrezi i crijeva ključni u metabolizmu estrogena? To je onaj divni hormon zbog kojeg smo i same sebi lijepe, a muškarcima privlačne, ali i onaj isti koji izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kada je suvišak i kada se nepovoljno metabolizira.

Ako je jetra opterećena izlučivanjem teških metala, nusprodukata dima cigarete, alkohola i onečišćenog gradskog smoga, ako su bubrezi u stagnaciji, a crijeva u stanju povećane propusnosti i upale s narušenom crijevnom mikrobiotom, onda će žena zasigurno osjećati neravnotežu spolnih hormona i to će se odraziti na tijek njenog menstruacijskog ciklusa i cijelo njeno reproduktivno zdravlje.

Manjak estrogena

Znate li da manjak estrogena povećava učestalost vaginalnih infekcija, oslabljuje libido, smanjuje količinu energije i životnog elana, povećava rizik razvoja kognitivne disfunkcije poput, na primjer, Alzheimerove bolesti?

Znate li da je neravnoteža spolnih hormona povezana s neravnotežom kortizola, hormona stresa, i da su oni povezani s neravnotežom hormona štitnjače i gušterače, pa žene u takvim slučajevima nerijetko pate od kroničnog umora, imaju nekontrolirane napadaje gladi ili žudnje za slanom ili slatkom hranom, retenciju tjelesne mase, depresiju i anksioznost, probleme s probavom i spavanjem?

Kao što vidimo, sve je u našem tijelu povezano i sve međusobno komunicira.

Nedostatak magnezija i menstrualni grčevi

Dopustite mi još jedan primjer. Jeste li ikada pomislile da bi nedostatak unosa tekućine i deficit magnezija (elektrolita) u tijelu mogli biti uzrok menstruacijskih bolova? Ne kažem da je to uvijek tako, no pokušajte tijekom sljedećeg ciklusa osigurati malo bolji unos tekućine i magnezija iz hrane i suplemenata pa promatrajte kako će se to odraziti na tijek menstruacije.

Imajte na umu da je hrana bogata magnezijem istovremeno bogata i vlaknima koja nizom drugih mehanizama doprinose protoku i zdravlju (zeleno lisnato povrće i drugo povrće te sjemenke i orašasti plodovi, kao osnovni izvori magnezija).

Molim da imate na umu kako nije dovoljno dva dana prije menstruacije, kada ste već u PMS-u, poduzeti mjere povećanja tekućine, vlakana i magnezija, nego se ovih preporuka treba držati tijekom cijelog menstruacijskog ciklusa, pa s dolaskom sljedeće menstruacije pratiti ima li kakvih promjena.

Vrijednost žene

Upravo je podrška menstruacijskom ciklusu, reproduktivnom zdravlju i plodnosti ono čime se bavim. Osim što kroz obrt za nutricionizam savjetujem klijente kako će prehrambenim i životnim navikama optimizirati svoje metaboličko zdravlje, probavu, nutritivni status i time utjecati na svoju plodnost, hormone te reproduktivno i ukupno zdravlje, jednom godišnje organiziram i edukativnu online konferenciju sa stručnjacima različitih specijalnosti pod nazivom Vrijednost žene.

Prošlogodišnja konferencija s temom regulacije menstruacijskog ciklusa polučila je izvanredan uspjeh i žene su bile oduševljene, no pomalo razočarane, tužne, poneke i ljute jer te informacije prije nigdje nisu dobile, a zlata bi im bile vrijedne!

Pozivam svaku ženu da nauči kakve veze s menstruacijskim ciklusom i plodnosti imaju unos tekućine, elektrolita i prehrambenih vlakana, neke nutritivne intervencije, primjena vaginalne hidroterapije, testiranje genetike i šire razumijevanje reproduktivnog zdravlja te kakvu ulogu imaju u prevenciji i liječenju neplodnosti.

Više o autorici doznajte ovdje.