Koromač ili komorač, pitanje je sad

Kako se kaže, koromač ili komorač, nedavno me upitala prijateljica kada sam joj pokazivala kako sušim i spremam sjemenke i listove te biljke i baš odgovorom na to pitanje želim započeti pisanje o ovom blagu svemoćne prirode jer mislim da bi i neke od vas mogao zanimati.

Brojna su imena što su mu ga pridijevale tradicije i narječja: morač, morača, anason, divlja mirodija, janež, komorača, morski janež, sladki aniš, slatki janež, slatki januš, slatka mirodija, slatki kopar… a vjerujem da bi se mogao pronaći još pokoji naziv koji bi samo potvrdio o kakvoj se vrijednoj biljci radi kada o njoj tako lijepo zborimo, a čiji je službeni latinski naziv Foeniculum vulgare. No, za razliku od spomenutih naziva, koromač i komorač su slični i najzastupljeniji. Dakle, dragi prijatelji, svi nazivi su točni i ispravni, ali ako nećemo prema lokalnim obilježjima i narječjima već po standardu, tada se uzima onaj naziv koji je u zemlji najrašireniji a to je koromač. Tako on ulazi u hrvatski jezični korpus kao standardno ime dok ostale varijante i nazive vrednujemo ispravnima, ali ih uzimamo kao njegova dijalektalna imena.

No ne bih ja bila Senka kada obilju ovih naziva ne bih dodala i one kojim ga kite sanskrt i ajurveda – mysreya, misi, mahdurika pa ću time i završiti kratku jezičnu priču i posvetiti se njegovoj ljekovitosti.

Kolike i bolovi u trbuhu

Od prvoga dana života moga vrta, koromač je u njemu neizbježan jer rijetko je koja biljka kroz različite godišnje mijene jednako lijepa i iskoristiva. Koromač raste u visinu čak do dva metra, miriše i cvjeta većinu svog godišnjeg trajanja, iskoristiv je korijen, cvijet i sjeme, a u njemu se uživa od najranijih dana pa sve do potpuno suhih cvjetova. Rijetke su biljke koje mi tako zorno prikazuju dinamiku vrtnoga rasta i stasanja i rijetko za kojom mogu toliko puta u godini posegnuti i uvijek od nje dobiti nešto novo, ukusno, hranjivo i ljekovito.

Pamtim da sam za koromačem prvi puta posegnula kao mlada mama. Bebine kolike i bolovi u trbuščiću često nas nagnaju da tražimo pomoć, a ja sam je pronašla u čaju od koromača. Tako sam, uz redovitu masažu trbuščića, učila prve ljekovite učinke te biljke koju sam, čim je bebica ozdravila, zapostavila. Koromaču sam se vratila tek kada sam odlučila imati svoj vrt.

Korijen berem dok je biljka mala i kada je počnem rasađivati i pripremati za krupniji rast. U tom je razdoblju koromač kralj naše kuhinje. Ljudi me pitaju kako ga mogu jesti kada mu je okus tako aromatičan, ali kuhanjem se njegova svojstva posve mijenjaju. U korijenu tu aromu nećete ni osjetiti i neki ga kuhanog ne bi razlikovali od korijena peršina, a po vrijednosti je u vrhu ljekovitih korijena (uz peršin i celer) u procesima čišćenja. Koromaču to omogućava visok sadržaj eteričnog ulja koje sprečava nadutost i smiruje grčeve.PageBreak

koromač
Senka Kušer Mijić koromač
Menstrualne tegobe, mastitis, srčane bolesti

Ajurveda ga voli jer je u skupini biljaka koje dobro djeluju na sve energije tijela. Ako ga imate u vrtu, ne štedite ga. Sačuvajte i osušite listove i sjeme i kuhajte od njega čaj cijele godine. Sjemenke možete povremeno prožvakati. Iznimno aromatične, osvježavaju usta i dah pa ako ste pušač ili imate problema sa zadahom, evo vam besplatnog, ukusnog i još ljekovitog načina za rješavanje navedenih tegoba.

Koromač preporučujem svakoj ženi koja ima menstrualnih problema, ali i mladim majkama koje imaju mastitis, koje doje ili imaju poteškoća pri laktaciji. Tada preporučujem piti čaj nekoliko puta dnevno jer on koristi i majci i bebi. Zbog svojstva hlađenja preporučuje se kao biljka koja umiruje i potiče mentalnu uravnoteženost, a iz istog ga razloga ajurveda ističe kao – rakta prasadan – biljku povoljnu i sigurnu za srčane bolesti i probleme s cirkulacijom. Zbog protuupalnih i antibakterijskih svojstava danas je dosta rabljen u komercijalnoj farmaceutici.

Skromno prilažem dva jednostavna receptića te savjet kako koromačem možete njegovati od različitih napora umorne oči…

Čaj protiv zatvora:
1 gram koromača, 1 gram anisa, 1 gram cvijeta bazge, sve pomiješati i popariti s 2,5 dcl kipuće vode. Nakon dva sata čaj ocijediti i popiti.

Čaj protiv grčeva i nadutosti:
1 žličica usitnjenog suhog koromača na jednu čašu vode.
Napomena: čaj se ne kuha, nego samo prelije vrućom vodom jer kuhanjem nestaje eterično ulje. Kad odstoji 10-15 min, pije se procijeđen dok je još topao.

Oblozi za umorne oči:
Koromač se upotrebljava i kao oblog za oči, što preporučujem svima koji puno rade za računalom, čitaju ili imaju simptome umornih očiju. Oni s blažim simptomima mogu umivati rashlađenim čajem oči ujutro i navečer prije spavanja. Ako su simptomi izraženiji, hladne ili mlake obloge od vate ili gaze možete držati na kapcima neko vrijeme (10-15 minuta) ili, što je najbolje, napraviti uz pomoć čaja i ručnika parnu kupku od koromača.

Korištenje: prah, infuzija, čaj, tinktura.

Upozorenje:
Prije uporabe svakako se posavjetujte sa stručnom osobom koja će vam odrediti primjenu kao i dozu prema vašim potrebama.
Ne uzimati koromač u trudnoći.
Prevelike doze mogu uzrokovati povraćanje, slabost, vrtoglavicu.