Zaboravivši na svoju cikličku prirodu koja je pod ravnanjem Mjeseca te utječe i na njihova tijela i na njihov um, žene su same sebi postale nepoznate. Misija spisateljice i terapeutkinje Mirande Gray je vratiti žene samima sebi. U knjizi Crveni mjesec, koju ja izdala Planetopija, svako razdoblje u menstrualnom ciklusu povezuje s arhetipskim prikazima žena koji se pojavljuju u mnogim pričama i legendama. Nazvala ih je fazama Vještice, Djevice, Majke i Čarobnice. Osvijestite li i poštujete li svoje prirodne sklonosti tijekom svake faze, mogle biste otvoriti vrata pozitivnim promjenama u svojem životu.

Faza Vještice

Počinje s menstruacijom ili malo prije njezina početka, a završava u vrijeme kada krvarenje stane. Vrijeme krvarenja je vrijeme kada su zapreke između svjesnog i podsvjesnog uma manje, što vam omogućuje da proširite svijest i komunicirate s tjelesnom sviješću. Iako introvertirana, ta faza nije negativna – često je prisutan osjećaj prihvaćenosti i povezanosti sa svime. Faza Vještice je vrijeme mirovanja prije još jednog prodora u vanjski svijet. S početkom menstruacije završava se proces usporavanja koji je počeo s prethodnom fazom. Tijelo ima manje fizičke energije, moglo bi biti i teško, natečenih grudi i trbuha, a općenito mu treba više sna.

Sve svjetovno postaje manje važno – poklanjanje pozornosti pojedinostima i svakodnevnim potrebama postaje nesnosno i nemoguće se na to koncentrirati. Potreba za povlačenjem proizlazi iz ženine potrebe da postane svjesna vlastitih unutarnjih razina. Druženje, pa čak i govor, mogu postati nepotrebni. Mentalni se procesi također usporavaju i u nekim trenucima mogu sasvim stati. Međutim, emocije lako izviru na površinu, a stanje krajnje empatične osjetljivosti može učiniti da materijalni svijet postane nepodnošljiv.

Seksualna energija koja se u ovoj fazi budi može dosegnuti dubinu iskustva kakvo se ne može pronaći u drugom dijelu ciklusa. Može se pokazati potreba za izražavanjem dubokih ljubavnih i romantičnih osjećaja. Ova je faza vrijeme introspekcije, vrijeme za povlačenje iz svijeta, spavanje i sanjanje. To je vrijeme za traženje rješenja problema, prihvaćanje prošlosti i neizvjesnosti budućnosti. Žena tada postaje otvorena za drevne, iskonske energije i instinkte. Katkad određena faza ženina ciklusa može biti potisnuta, a nekoj drugoj je dopušteno dominiranje.

Dopusti li žena da njezinom prirodom dominira faza Vještice, može razviti sklonost da živi u svom umu, u snovima ili fantazijama, bez stvarnog udjela u običnom svijetu. To istovremeno znači da takva žena potiskuje unutarnju mudrost te guši svoju sposobnost rasta kroz promjenu.PageBreak

žena
Marko Grubišić žena
Faza Djevice

Počinje završetkom menstruacije i traje u predovulacijsko vrijeme. To je razdoblje izražavanja unutarnjih energija i iznošenja podsvjesnoga na svjetlo dana, vrijeme kad se valja uhvatiti uvida i zamisli dobivenih u tami razdoblja Vještice te ih izraziti.To je doba ponovnog rođenja, nove energije i entuzijazma. Završetkom menstruacije tijelo postaje vitkije i pokretljivije, a usporenost ustupa mjesto dinamičnosti i usmjerenosti na nova postignuća.

Faza Djevice je razdoblje kad je žena oslobođena ciklusa razmnožavanja i pripada jedino sebi. Tijelo postaje važno kao medij za izražavanje životnosti – više je tjelesne snage i izdržljivosti i treba manje sna. Vraća se i samopouzdanje.
U fazi Djevice seksualnost postaje otvorena, razigrana i koketirajuća. Ponašanje je puno mladenačke senzualnosti, a seksualni činovi puni su radosti i ljubavi. Prvi seksualni čin nakon krvarenja obnavlja povezanost žene i njezina partnera oponašajući njezin prvi čin.

U ovo vrijeme žena postaje mentalno jaka, analitična i razmišlja jasno. Razvija se sposobnost određivanja prioriteta, snaga potrebna za pokretanje novih projekata. Žena postaje neovisnija, treba joj manje potpore, utjehe i ohrabrenja i u njoj se budi unutarnji nagon da progura ono u što vjeruje usprkos bilo kakvom protivljenju. Nekim se muškarcima ovakva odlučna snažna žena britkoga uma čini zastrašujućom. Također dobiva snagu da obrani i zaštiti one koji su slabiji ili pate zbog nepravde. Razdoblje Djevice također je razdoblje komunikacije i društvenosti.

U ovoj fazi može se javiti veća potreba za susretima s ljudima, izlascima i traženjem zabave. Dodatna energija koja vam je dostupna u fazi Djevice omogućuje vam da nadoknadite sav posao koji niste mogli obaviti tijekom menstruacije. Žene bi se, često sputane društvenim očekivanjima o "ispravnim" načinima ženskog ponašanja, mogle osjetiti nesposobnima izraziti energije Djevice. S druge strane, žene često previše čvrsto prihvate energije budući da u toj fazi "konkuriraju" muškarcima. Međutim, žena koja dopusti svom aspektu Djevice da dominira može postati snažno usmjerena na karijeru i ambiciozna. Može potisnuti svoje druge aspekte kako bi postala "počasni muškarac". Njoj bi se moglo biti jako teško predati u odnosu s muškarcem.PageBreak

žena
Marko Grubišić žena
Faza Majke

Javlja se u vrijeme ovulacije. Ona predstavlja vrijeme davanja sebe, ljubavi i sposobnosti. To je vrijeme snage i energije, ali za razliku od faze Djevice ta se energija sada izražava u nesebičnosti i zrači više od dinamične. Ova faza predstavlja uporište i uravnotežuje izražavanje energije prema van. Ona može donijeti osjećaj zadovoljstva i cjelovitosti, izgrađen na dubokoj ljubavi i skladu. Ova faza pruža osjećaj samouvjerenosti i vlastite vrijednosti koji vam omogućuju da pružite podršku, ohrabrenje, snagu i pomoć drugima. Fokus ove faze jest prema van, prema drugima, a ne prema vama.

Faza Majke donosi jak seksualni nagon koji sadržava duboku ljubav prema partneru. Vođenje ljubavi donosi radost u potpunom predavanju sebe drugome i u pružanju ugode. Brižnost i ljubav koje osjećate za svog partnera otvaraju svijest o dubokoj razini na kojoj se osjećate starijima i partner postaje vaše dijete. U fazi Majke mogu postati važni zajednica, aktivna skrb i želja za pomaganjem drugima. I kreativne energije su vrlo jake, a snovi mogu biti vrlo životni s predodžbama i temama koje se ponavljaju.

U ovo vrijeme iskoristite snagu i mudrost kako biste pružili pomoć ili savjet – ali ne namećite svoje viđenje. Ono što je majkama najteže učiniti za svoju djecu jest dopustiti da čine svoje pogreške. Faza Majke također ima potrebu za unutarnjim izražajem, jednako koliko i vanjskim. Ta faza može biti vrlo duhovna, donoseći osjećaj sklada sa životom, prirodom i božanskim. Mogli biste osjećati potrebu boraviti vani kako biste osjećali sile prirode i života oko sebe. Žena koja potiskuje energije Majke mogla bi biti sasvim nesvjesna dubokih spona sudioništva i brižnosti među ljudima. Žena pak koja dopusti da te energije dominiraju njezinim životom može postati pasivna bez ambicija i samopouzdanja. PageBreak

žena
Marko Grubišić žena
Faza Čarobnice

Nastupa u predmenstrualno vrijeme. Kod nekih je žena to najdramatičnija faza i može imati najveći utjecaj na njihov svakodnevni život. Energija Čarobnice, iako snažna, usmjerena je prema unutra. Tjelesna se snaga i izdržljivost polako smanjuju i, kako faza napreduje, možete postati sve uzrujaniji i nemirniji, sa sve jačom potrebom za aktivnošću, ali bez prave usmjerenosti te potrebe.

Taj nemir može dovesti do bijesa, ojađenosti, negativne samoprocjene i osjećaja krivnje, a dolazi i do predbacivanja samoj sebi zbog utjecaja tih simptoma na druge ljude. Iako se povećava potreba za snom, um je često toliko nemiran da je opuštanje nemoguće. Ta mentalna aktivnost odražava rastuće kreativne energije, što može dovesti do destruktivnosti ako ne pronađu pozitivan izraz i uobličenje. U nekih se žena može javiti smanjena sposobnost nošenja sa svakodnevnim pritiscima i teškoćama, osobito potkraj faze.

Tijekom ove faze ženina seksualnost može postati izrazito intenzivna. Žene se osjećaju vrlo senzualno, ali u ovoj fazi ta seksualnost je više primarni nagon. Žene mogu postati samouvjerene u svojoj seksualnoj moći pa muškarcima istovremeno mogu biti izazovne i zastrašujuće. Ono što može biti senzualnost na početku ciklusa uoči njegova kraja može postati erotika. U ovom razdoblju žene postaju mnogo svjesnije svoje unutarnje prirode i osjećaju potrebu da nauče ili rade nešto duhovno ili intuitivno. Energije stvorene tijekom ove faze mogu biti nevjerojatne, osobito na kraju razdoblja, te se osloboditi u intenzivnim erupcijama bilo stvaralaštva ili razaranja. Usmjeravanjem i upravljanjem tom energijom čak i destruktivne sile mogu biti kreativno iskorištene.