Sjemenke biljke Salvia hispanica iz porodice kadulje podrijetlom su iz Meksika i Južne Amerike gdje su je kultivirali drveni žitelji Maje i Asteci kao energetsku namirnicu savršenu za cjelodnevne ratne pohode i potrage za plijenom. Sjemenke su neutralna okusa, a prije konzumiranja trebaju se namočiti u vodi. Zanimljivo je da se mogu upotrebljavati kao prirodno sredstvo za želiranje te u pripremi bezglutenskog kruha.
Dobrobiti
Pripadaju skupini supernamirnica zato što imaju dva puta više omega-3 masnih kiselina nego losos, tri puta više antioksidansa od borovnica, pet puta više kalcija nego mlijeko, tri puta više željeza nego špinat i dvostruko više kalija od banane. Kao takve, povećavaju fizičku izdržljivost i cjelokupno zdravlje. Poboljšavaju probavu i vrlo su korisne pri dijetama jer pružaju osjećaj sitosti. Također, snižavaju visok krvni tlak, ublažuju PMS, potpomažu izgradnju mišića i tkiva pa su odlične u prehrani sportaša. A žene će oduševiti činjenica da osim zdravstvenih dobrobiti jačaju kosu i poboljšavaju izgled kože.