Danas se smatra neoprostivim ako kožu tijela i lica ne njegujemo kozmetičkim preparatima. No ako malo više obratimo pozornost, jasno je da se sve što nanosimo na kožu, ali i unosimo u tijelo putem hrane i pića, odražava na njenom izgledu i ljepoti. Ono što prvo uočavamo, bilo na osobama koje upoznajemo ili na sebi kad se ujutro promatramo u ogledalu, jest ten, odnosno koža lica. Ona odražava ukupno stanje kože tijela kao rezultat unutarnjeg stanja organizma. Na licu je moguće uočiti jesmo li naspavani, kako se hranimo i unosimo li dovoljno tekućine. Naravno, genetika igra određenu ulogu, kao i navike u prehrani naših predaka.

Ovo su niti vodilje u prirodnoj prehrani pomoću kojih svaki dan svojoj koži možete pružiti najbolje.

1. Jesti polako i dobro žvakati

Jesti polako znači da biste svaki zalogaj trebali prožvakati 20-30 puta. To znači osvijestiti što i kako jedemo, stoga nikada tijekom obroka ne biste trebali gledati u ekran računala, čitati novine ili knjigu. Dopustite organizmu da primi informaciju što smo i koliko pojeli. Nakon što sažvačemo zalogaj 30 puta, u našem želucu stvaraju se enzimi koji pomažu lakšoj razgradnji hrane. Loša probava rezultira umornim izgledom lica kao da smo trajno nenaspavani.

2. Unositi dovoljno kvalitetne tekućine

Važno je tijekom dana organizmu priskrbiti dovoljno tekućine, tako će i naša koža kao periferni organ dobro funkcionirati. Miso juha posebno je važna, jer osim što njome nadoknađujemo tekućinu, ujedno unosimo miso začin koji pročišćuje kožu i regulira rad lojnih žlijezda. Voda je najbolje piće kada želimo utažiti žeđ. Što smo stariji, količinu vode koju pijemo trebamo povećavati jer naša koža postaje sklonija isušivanju. Svježi sokovi od povrća i voća također su djelotvorni u vlaženju kože iznutra. Ako pijete kavu, neka to ne bude više od jedne male šalice dnevno. Ona je jak diuretik i njenim konzumiranjem naš organizam gubi previše dragocjene tekućine.

3. Cjelovite žitarice

Uzimanjem cjelovitih žitarica svom organizmu priskrbljujemo vlakna i potrebne vitamine, poput vitamina E, koji je veoma važan za elastičnost kože. Potražite organski uzgojenu zob ili njene pahuljice, zatim smeđu rižu, kvinoju, amarant i kamut te proizvode od cjelovitih žitarica kao što su crni kruh i integralna tjestenina.

4. Povrće i voće

Povrće i voće obiluju vitaminima i mineralima. Također sadrže vlakna koja sudjeluju u eliminaciji toksina iz organizma. Sve vrste povrća dobre su za našu kožu, a posebno je dobro korjenasto (mrkva, cikla) i zeleno lisnato povrće (brokula, kovrčavi kelj). Možemo ih pripremiti kratkim kuhanjem, kiseliti ili jesti svježe. Voće je najbolje uzimati sezonsko, no ljeti slobodno možemo konzumirati i voće iz tropskih krajeva jer obiluje vitaminom C. Najbolje ga je jesti ujutro natašte, i to svježe, ili napraviti sok. Za hladnijeg vremena najbolje je jesti sezonsko voće, suho voće i kompote.

5. Mnogo bjelančevina

Bjelančevine su važne za zdrav izgled naše kože, no njihov potpuni efekt vidjet ćemo tek uz pomoć esencijalnih masnih kiselina. Njih ćemo osigurati ako uzimamo laneno ulje, losos, skuše i zeleno lisnato povrće poput blitve i kelja.

6. Priskrbiti dovoljno kvalitetnih masti

Zadovoljavajući izgled kože postići ćemo i unošenjem kvalitetnih masti i ulja. Sjemenke i orašasti plodovi poput sezama, bundevinih i suncokretovih sjemenki, badema i lješnjaka osiguravaju potrebe naše kože za njima. Također, maslinovo i ulja spomenutih sjemenki odličan su odabir, ali samo kada su hladno prešana.

7. Izbjegavati bijeli šećer

Bijeli šećer po svom je sastavu monosaharid i brzo se razlaže u krvi, no znanstveno dokazano nije dobar za kožu jer uzrokuje njezino isušivanje i time brži nastanak bora. Japanci ga od davnina izbjegavaju jer smatraju da uzrokuje tamne pjege i mrlje na koži, pogotovo na licu i isturenim dijelovima tijela kao što su ruke, šake i ramena.

8. Alge

Alge sadrže visok postotak ugljikohidrata, vlakana, bjelančevina te više minerala i vitamina od bilo koje druge hrane. Sadrže složene šećere i nizak postotak masti. Važno je znati da alge, prolazeći kroz probavni sustav, vežu na sebe toksine i iznose ih iz organizma. Svaka namirnica tako dobrih svojstava trebala bi se svakodnevno naći na našim tanjurima. Važno je samo ne pretjerivati s konzumacijom.

9. Udovoljiti svojim željama

Ponekad naše tijelo zna bolje od nas što mu je potrebno. Zato nemojmo izbjegavati pojedinu vrstu hrane ako žudimo za njom, već pronađimo najkvalitetniju moguću namirnicu koja će zadovoljiti naše želje. Dakle, ako nam se jede čokolada ili „nešto slatko“, možemo si priuštiti manji komad kvalitetne gorke čokolade sa 70% kakaa. Kakao je bogat magnezijem i sadrži obilje antioksidansa.

10. Ne preskakati obroke

Uživajte u obilnom doručku i ne preskačite ručak i večeru. Lagane i zdrave grickalice jedite između obroka, tako da jedete najmanje pet puta dnevno. Ako ne dopustite želucu da radi „na prazno“, nećete se morati suočiti s nevjerojatnom željom za slatkim.