Jelovnik

U ovo se godišnje doba trebamo držati prehrane koja će umiriti pitta došu, čije su glavne osobine vrućina, lakoća, žestina, ljutost i kiselost. Neka jelovnik stoga bude ispunjen slatkim, gorkim i oporim okusima. U ljetnim je mjesecima moć probave slabija pa se nemojte prejedati.

Najbolje je jesti salate i svježe sirovo povrće, i to za ručak, kada je probavna vatra najjača. Izbjegavajte ljute i zagrijavajuće začine, poput đumbira, crnog papra, cimeta i čilija te koristite one koji hlade, poput korijandra i anisa. Ljeti pripazite na unos kofeina i alkohola jer pojačavaju pitta došu. Ledena pića izbjegavajte jer potiskuju probavnu vatru te tako potiču nakupljanje toksina.

Izvrstan osvježavajući napitak za ljetne dane

Izvrstan osvježavajući napitak za vruće ljetne dane jest lassi koji sami možete napraviti u nekoliko minuta. Postoji više njegovih verzija. Iskušajte sljedeću: pomiješajte pola čaše gustog jogurta s pola čaše vode te dodajte kim, korijandar, gorušicu, češnjak i malo soli. Začine stucite u mužaru, dodajte ih u mješavinu jogurta i vode te dobivenu smjesu 20-ak puta prelijevajte iz jedne čaše u drugu (tako to originalno rade u Indiji).

Prelijevanje će stvoriti jednoličnu masu jogurta i vode, a dodano bilje i začini dat će lagan okus. Možete ga ostaviti i poklopljenog sat do dva na sobnoj temperaturi, bit će još finiji. Ljeti je najbolje izbjegavati sunčanje i težak fizički rad tijekom snažnog sunca.

Odjeća i seks

Jedan od najboljih načina rashlađivanja pitte jest boravak u vodi ili pokraj nje, no nakon kupanja u moru sa sebe operite sol. Uživajte u laganim večernjim šetnjama, posebice po mjesečini te si priuštite poslijepodnevni odmor.

U garderobi neka prevladavaju pamuk i svila, a od boja one koje rashlađuju – bijela, siva, plava, grimizna i zelena. Preporučuju se masaže s kokosovim i suncokretovim uljem.

Kako seksualne aktivnosti zagrijavaju tijelo, u prevelikim količinama mogu pogoršati pittu. Idealno vrijeme za njih bile bi rane večeri, prije nego što nastupi razdoblje pitte (22 sata).