Spas kod upala i infekcija

Intimno područje žene zahtijeva posebnu pažnju i njegu jer je zbog svoje specifične građe, vlažnosti i topline odličan medij za razmnožavanje bakterija i virusa. Žene su stoljećima tretirale ovaj dio tijela ljekovitim biljkama, pripravcima i tretmanima poput kupki, ispiranja i stavljanja obloga, a jedna od najpoznatijih metoda koja danas ponovo ulazi u ponudu većih američkih i europskih wellnessa je vaginalna parna kupka.

Vaginalne kupke opisane su u mnogim drevnim spisima i prvim medicinskim priručnicima. Bez obzira na naziv – u Koreji se vaginalna parna kupka već stoljećima zove chai-yok, a u Americi bajos – ovaj tretman pravi je spas kod blažih upala, bolnih menstruacija i gljivičnih infekcija, a pomaže i kod neplodnosti stimulirajući rad jajnika.

Dvije varijacije

Vaginalna kupka ima dvije varijacije. Prva je parna kupka koja se provodi tako što žena sjedi na stolcu s otvorom, a ispod stolca je posuda s vrelom vodom u koju su uronjene ljekovite biljke. Ljekovite pare dižu se prema gore i tako nježno tretiraju intimno područje. Učinak je bolji ako se žena zagrne dekom pa tako napravi neku vrstu šatora iz kojeg para neće moći izaći van. U drugoj varijaciji žena treba sjesti u kadicu s toplom vodom u koju su uronjene ljekovite biljke. Važno je da su joj kukovi i donji dio trbuha uronjeni u vodu te da voda nije previše vruća.

Kupka se ne preporučuje za vrijeme menstruacije jer može potaknuti dodatno krvarenje. Također je ne treba provoditi ni u trudnoći jer opušta mišiće i potiče cirkulaciju, što može potaknuti ranije otvaranje cerviksa trudnice. Ako na vagini ili usminama postoje neke ranice, treba pripaziti prilikom tretmana kako ranice ne bi prokrvarile. Kupka se provodi prema potrebi, a tretman je najbolje preventivno napraviti nekoliko puta u godini. Imate li blaže upale ili gljivice, provodite tretman nekoliko dana zaredom pa napravite pauzu od minimalno desetak dana i tek onda ponovite postupak. Imajte na umu da jake upale ponekad zahtijevaju liječničku intervenciju.

Pazite na sluznicu

Kupku je najbolje provoditi nakon menstruacije, u trajanju od 25 do 45 minuta. Preporučuje se započeti tret­man pet minuta nakon što se u vruću vodu doda suho ili svježe ljekovito bilje, kako bi ono otpustilo ljekovite tvari. Osnovni omjer je šaka svježeg bilja ili šaka i pol suhog bilja na osam šalica vode. Ne pretjerujte s biljem, kombinirajte najviše četiri vrste. Ne pokušavajte ubrzati postupak jako vrućom vodom ili dodacima poput eteričnih ulja – i jedno i drugo mogu oštetiti sluznicu.