Čaj za ublažavanje simptoma prehlade
Trputac 20 g
Crni sljez, listovi i cvijet 20 g
Islandski lišaj 10 g
Koromač, plod 10 g
Matičnjak 10 g
Kamilica 10 g
Šipak 10 g
Kadulja 5 g
Majčina dušica 5 g
Trputac i crni sljez biljke su koje odlično ublažavaju i suhi i produktivni kašalj. Trputac je i prirodni antibiotik te uz kadulju i majčinu dušicu djeluje na viruse i bakterije. Islandski lišaj smiruje upaljene sluznice gornjih dišnih putova i kašalj, a koromač i crni sljez proizvode potrebnu sluz koja oblaže nadražene dijelove grla, gornjih dišnih putova te olakšavaju opće tegobe koje izazivaju prehlade i viroze. Kamilica djeluje protuupalno, a u kombinaciji sa šipkom (koji je izvor vitamina C) pomaže sinergijskom djelovanju svih biljaka.
Kako se u mješavini nalazi kadulja, čaj se priprema tako što se jedna žličica mješavine stavi u 3 dl hladne vode koju treba zagrijati, a kada proključa, smanji se izvor topline i lagano kuha 1 minutu kako bi ishlapio tujon, spoj iz kadulje koji može izazvati probleme ako se koristi u velikim količinama. Tijekom dana poželjno je popiti oko litru mlakog čaja (nije pogodan za trudnice).