U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, već se tradicionalno podiže svjesnost žena o važnosti samopregleda i medicinskih pretraga, što je jedini način da se bolest na vrijeme otkrije i izliječi. Prehrana je, također veliki čimbenik u smanjenju rizika nastanka ove zloćudne bolesti. Primjerice, određeni nutrijenti u biljkama i morskoj hrani mogu pomoći balansirati hormone, zauzdati upalne procese i poboljšati međustaničnu komunikaciju – a svi ti faktori smanjuju rast stanica raka. Stoga, neka 2/3 vaših obroka čine sljedeće namirnice:
1. Crveno povrće: mrkve, rajčice, lubenice jer su bogate karotenoidima koji zaustavljaju angiogenezu, proces koji karcinom zloupotrebljava kako bi povećao opskrbu tumora krvlju.
2. Zeleno povrće: brokula, prokulica, cvjetača i drugo povrće iz obitelji krstašica sadrže supstancije koje ublažavaju upalne procese, „izgladnjuju“ stanice raka i mogu pomoći u održavanju normalne razine estrogena, a poznato je da previše ovog hormona potiče nastanak raka dojke.
3. Grahorice: pomažu organizmu da putem probave izbaci višak estrogena.
4. Riba: lokarda, losos, tuna i haringa, jer zahvaljujući bogatstvu omega-3 masnih kiselina djeluju protuupalno.