1. Psi - Njihova je bezuvjetna ljubav teško opisiva, a istraživanja su dokazala da vlasnici pasa imaju i niži krvni tlak, kolesterol i razinu triglicerida u krvi te niži rizik nastanka srčanih bolesti. Vrlo je moguće da je razlog tomu što vlasnici pasa imaju 34 posto veću šansu da se svaki dan bave preporučenom tjelesnom aktivnosti, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom magazinu Journal of Physical Activity and Health. Čak i samo maženje čovjekova najboljeg prijatelja djeluje poput wellness tretmana, već nakon minutu-dvije otpuštaju se neurotransmiteri dobrog raspoloženja – dopamin i serotonin. Dodatni bonus je da djeca koja odrastaju uz psa imaju smanjen rizik razvoja alergija tijekom života.

2. Mačke - Nalaze se na drugom mjestu samo zato što su dosad sudjelovale u manje istraživanja od svojih četveronožnih suparnika. Jednako kao i vlasnicima pasa, i mačkoljupcima druženje s ljubimcem smanjuje stres. Naime, istraživanje u kojem su burzovni mešetari s visokim krvnim tlakom udomili mačku ili psa, pokazalo je da su obje životinje jednako zaslužne za opuštanje svojih vlasnika. No, mačke su dobile nešto više „bodova“ u istraživanju provedenom na američkom sveučilištu Minnesota. Prema njemu, osobe koje nikada nisu imale mačku imaju 40 posto veći rizik da dožive srčani udar.

Što sve mačka liječi predenjem

3. Ribice - Poznato je da boravak u prirodi poboljšava cjelokupno zdravstveno stanje, a akvarij nam pruža mogućnost da dio te ljekovitosti prenesemo u svoj dom. Gledanje ribica, poput slušanja ambijentalne glazbe, relaksira i potiče na sanjarenje. Jedna je američka studija otkrila da 20-minutno promatranje akvarija s tropskim ribicama prije dentalne operacije snižava razinu stresa jednako kao hipnoza.

4. Ptice - Iako su dugogodišnji prijatelji ljudi, pticama su tek nedavno priznate iscjeljujuće moći. Ovi mali pernati ljubimci, idealni za stanove, pružaju neposredan dodir s prirodom i nagovještaj „divljine“ u domu. Jedna američka udruga veterinara otkriva da ptice istodobno i opuštaju i pune energijom, zbog čega, slično kao mačke i psi, slove kao najpopularniji kućni ljubimci, a s letećim prijateljem možete ostvariti zanimljivu interakciju.