Perimenopauza i menopauza do­nose brojne tjelesne promjene koje su, među ostalim, posljedica hormonskih oscilacija. Razine estrogena su prije menopauze relativno stabilne, ali počinju opadati otprilike godinu dana prije posljednje menstruacije. Lučenje progesterona počinje opadati već u perimenopauzi, a u menopauzi se kod mnogih žena proizvodi više testosterona nego u perimenopauzi. Estrogen i progesteron zaduženi su za očuvanje kolagena, a kako njihova razina opada, sve se teže održava mladolik izgled.

Rituali njege

Želite li da vaša koža sačuva mladolikost i u perimenopauzi, povećajte unos antioksidansa jer se organizam neprestano bori protiv oksidacijskog stresa. Pušenje treba izbjegavati jer smanjenje cirkulacije u koži rezultira manjim dotokom kisika i hranjivih tvari do derme te smanjenom sposobnošću kože da se oslobodi nakupljenih toksina. Ultraljubičasto zračenje također ima jako negativan učinak uzrokujući blage upale koje oslabljuju kolagen i elastin te oštećuju krvne žile u koži zbog čega se smanjuje njena opskrba hranjivim tvarima. Zato u svako doba godine treba nanositi kreme sa zaštitnim faktorom.

Uz zdraviji način življenja, zdravlje i ljepotu kože očuvat ćete i prilagođavanjem rituala njege. Budući da se s godinama usporava proces ljuštenja odumrlih stanica, što je jedan od razloga zašto koža gubi svježinu i blistavost, čišćenje lica i vrata mora biti na prvome mjestu. Tražite sredstva za čišćenje namijenjena svom tipu kože, ali pripazite da budu blaga i pH neutralna. Za uklanjanje odumrlih stanica kože umjesto pilinga koji sadrži zrnca, koja mogu biti pregruba za kožu te uzrokovati pucanje kapilara, odaberite kemijski eksfolijant s voćnim kiselinama (AHA i BHA kiseline).

Kolagenska vlakna

Nakon dobrog čišćenja slijedi hidratacija, koja je jedino rješenje za prevenciju ili ublažavanje suhoće kože i bora. Naime, do perimenopauze i menopauze koža izgubi oko 20 posto ukupne količine kolagenskih vlakana koja je čine gipkom i punom. Kako se istodobno smanjuje rad lojnih žlijezda, koža se pojačano isušuje, a povrh svega toga od pedesete je godine usporena i regeneracija kože.

Da biste bili sigurni da će dnevna krema imati toliko široko djelovanje da može ispuniti sve potrebe kože u toj dobi, iskušajte preparate koji sadrže voćne kiseline. Osim što djeluju kao nježan piling, one uravnotežuju i vlaže kožu te stimuliraju obnavljanje kolagena i elastina. Imate li osjetljivu kožu, potražite preparat koji sadrži do 5 posto voćnih kiselina. Samo ako vam takav proizvod ne izazove nikakve neželjene reakcije, možete iskušati i onaj koji sadrži od 10 do 12 posto hidroksilne kiseline.

Maske od mlijeka, jogurta, zobenih pahuljica

Osim voćnih kiselina, kao sastojci preparata za njegu kože vrlo su važni antioksidansi, vitamini i fitonutrijenti, primjerice vitamini A, C i E, resveratrol iz grožđa, zeleni čaj ili alfa-lipoična kiselina. Oni će ublažiti fotooštećenja, zagladiti kožu te joj vratiti mekoću i sjaj. Dozu antioksidansa i ostalih korisnih tvari možete naći i u vlastitoj kuhinji. Maske od mlijeka, jogurta, zobenih pahuljica i zgnječenog svježeg voća za lice i vrat ili pak kriške krastavaca ili vrećice zelenog čaja na očima za samo 15 minuta osvježit će i nahraniti dehidriranu kožu.

Katkada u perimenopauzi, uz suhoću kože i bore, probleme izaziva i pojava akni koju mogu uzrokovati hormonske promjene, ali i stres te loša prehrana. Ako su problemi s aknama manji, svjetski renomirana ginekologinja Christiane Northrup savjetuje da prehranu obogatite vlaknima jer ona smanjuju razinu inzulina. Naime, prehrana bazirana na ugljikohidratima koji imaju visok glikemijski indeks može povećati proizvodnju androgenih hormona koji pojačavaju aktivnost lojnih žlijezda.

Usto, ako ste zbog nezdrave prehrane s godinama nakupili određenu količinu masnog tkiva, ozbiljno razmislite o dijeti i vježbanju jer, kako tvrdi ova američka liječnica, 2 - 5 kg manje masnoće u organizmu može značiti veliku razliku u razinama inzulina i androgenih hormona koji utječu na rad lojnih žlijezda. Uz zdraviju prehranu, prištiće mogu ublažiti i dodaci prehrani s cinkom te vitaminima B i C, a od kozmetičkih preparata pomažu oni s alfa-lipoičnom kiselinom i retinolom, kao i domaći pripravci s eteričnim uljem čajevca, sodom bikarbonom ili limunom.

Prilagodite prehranu

Stres može uzrokovati i rozaceju. Za rješavanje tog problema pojave crvenila na obrazima popularni američki dermatolog Nicholas Perricone predlaže preparate na bazi alfa-lipoične kiseline. Christiane Northrup, uz dodatak prehrani betain klorovodika (betain HCl) koji povećava kiselost želuca i ublažava rozaceju, savjetuje da kad vas preplave emocije, radije osvijestite ono što ćutite i na kojim mjestima u tijelu osjećate senzacije nego da pokušavate promijeniti kako se osjećate. Kada si dopustite da osjetite emociju, ona će u potpunosti nestati, tvrdi.

Kao da gubitak elastičnosti kože i produbljivanje bora, a katkada i crvenilo, odnosno prištići, nisu dovoljna briga, nekim ženama na početku perimenopauze, zbog povećane razine androgenih hormona, tanke i svijetle dlačice iznad gornje usnice ili na bradi postaju deblje i tamnije. To može biti posljedica hormonske neravnoteže, ali i prehrane koja obiluje rafiniranim ugljikohidratima. Za trenutačnu pomoć tu je pinceta, ali ako se dlačica želite zauvijek riješiti, razmislite o njihovu uklanjanju laserom.

Sve ove promjene događaju se postupno, tako da svakodnevna njega može pomoći da se što dulje očuva ljepota i mladolikost. A ako vam zatreba intenzivna njega, prepustite se stručnoj ruci jer dermatološki tretmani mogu u kratkom vremenu dati vidljive rezultate.