Lovor, jedna od najčešće upotrebljavanih začinskih biljaka, od davnina se dodaje u jela kako bi ih ne samo aromatizirala nego i učinila lakše probavljivim. Poznato je i njegovo protuupalno djelovanje te povoljan učinak na dišne putove.
Osim kuhanjem u tekućini na laganoj vatri najmanje jedan sat, njegove se arome mogu otpustiti i paljenjem suhih listova, savjetuje David Wolfe, stručnjak za prirodna sredstva za unapređenje zdravlja i ljepote s više od 20 godina iskustva. Udisanje arome lovora – ne njegova dima izravno! – donosi brojne zdravstvene koristi, tvrdi Wolfe, među ostalim, umanjenje tjeskobe i olakšavanje problema s dišnim putovima.
Umanjenje tjeskobe – prema studiji koju je objavio časopis American Association of Nurse Anesthetists, linalol koji lovor sadrži umanjuje tjeskobu, a potiče društvenu interakciju. U ovom slučaju, navodi Wolfe, djelovanje počinje već nakon 10 minuta udisanja arome dima lovorova lista. Ono je istodobno umirujuće i stimulativno, donoseći opuštanje uz zadržavanje budnosti.
Olakšanje problema s dišnim putovima – lovorovi listovi sadrže mikren i eugenol, tvari snažnoga protuupalnog djelovanja. Udisanjem arome lovorova dima, te tvari ublažavaju upalu u respiratornom sustavu, pa pomažu jednako i kod alergija i kod teške prehlade.
Ističući kako zapaljen pravilno, lovorov list brzo počinje otpuštati korisne tvari, Wolfe opisuje i pravilan način paljenja:
Jedan osušeni lovorov list stavite u pepeljaru. Zapalite ga i na nekoliko minuta izađite iz prostorije. Ako je moguće, za sobom zatvorite vrata kako bi aroma lovora ispunila sobu. Kad se vratite, puhnite da ugasite žar pa duboko udišite miris lovora.