VRKUTA

(ALCHEMILLA VULGARIS)
NAJBOLJE ZA: Bolne menstruacije
Toliko je u prošlosti bila korištena i cijenjena da ju je narod uzdizao dajući joj imena poput gospin plašt ili na Islandu sveta biljka. Nije ni čudno kad pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti: od bolnih i neredovitih menstruacija, bijelog pranja, spuštene maternice i ozljeda maternice do upala praćenih iscjetkom. Vrkuta jača stijenke maternice te, uz to što štiti od pobačaja, olakšava porod. Osim toga, zaustavlja povećanje šećera u krvi, liječi upalu dišnih organa i anemiju, a smatra se i da umanjuje reumatske bolove. Olakšava i izbacivanje vode iz organizma. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da neke tvari u vrkuti sprječavaju rast stafilokoka - bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski istraživači otkrili su i da tvar agrimonin iz vrkute sprječava rak dojke.
KAKO JE KORISTITI: Uzima se u obliku čaja. Jedna čajna žlica prelije se šalicom kipuće vode i ostavi da odstoji od 5 do 10 minuta. Pije se uvijek u gutljajima. Treba uzimati dvije šalice na dan. Poslije porođaja preporučuje se puno čaja u prvih 8 - 10 dana. Protiv bijelog pranja priprema se uvarak. U litri vode skuha se 50 grama osušene biljke bez korijena te se pije tijekom dana. Za reguliranje menstruacije vrkuta se može kombinirati sa stolisnikom. Tri velike žlice te mješavine preliju se litrom kipuće vode i nakon 20 minuta čaj se procijedi. Valja piti vrlo toplo.
SAVJET: Budućim majkama se od trećeg mjeseca trudnoće preporučuje čaj od ove biljke. Ako je pomiješate s rusomačom (Capsella bursa-pastoris), dobit ćete lijek protiv svih ženskih bolesti.
UPOZORENJE: Ne smiju je uzimati osobe koje imaju problema sa žuči te boluju od gastroenteroloških bolesti.

MARULJA ILI MACINA TRAVA

(MARRUBIUM VULGARE)
NAJBOLJE ZA:Pomoć pri začeću
Marulja se od davnina koristi za liječenje nepolodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica što slikovito opisuje njezine davne korisnice - žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke. Osnova njezina djelovanje jest normaliziranje lučenja spolnih hormona i uravnoteženje hormonalnog ciklusa što je, kako svi danas znamo, preduvjet uredne trudnoće. Općenito, pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.
KAKO JE KORISTITI: Marulja se uzima u obliku čaja. Dvije žličice treba preliti s 2,5 decilitra kipuće vode te procijediti nakon tri do pet minuta. Savjetuje se uzimanje od tri do pet šalica na dan. Zbog opora okusa nekima je čaj lakše piti kad je hladan. Može se i zasladiti, ali s vrlo malo meda. Ovu je biljku dobro kombinirati s vrkutom jer sinergijski djeluju vrlo pozitivno.
SAVJET: Čaj treba piti najmanje tri mjeseca u kontinuitetu. U vrijeme mjesečnice treba napraviti pauzu.
UPOZORENJE: Čim se utvrdi trudnoća, treba prekinuti s uzimanjem čaja.PageBreak

biljke za žene
Marko Grubišić biljke za žene
CIMICIFUGA

(CIMICIFUGA RACEMOSA)
NAJBOLJE ZA:Napadaje vrućine i noćno znojenje
Liječnici u Europi cimicifugu za simptome menopauze propisuju već od pedesetih godina prošlog stoljeća. Brojnim istraživanjima dokazano je da ova biljka kod većine žena smanjuje valunge učinkovito poput hormonalnih zamjena za estrogen.
U njoj se može pronaći nekoliko blagih fitoestrogena. U prvom redu djeluje tako da smanjuje luteinizirajući hormon (LH), hormon hipofize, te tako da se veže uz serotoninske receptore, poput antidepresiva. Posljednja istraživanja idu u prilog teoriji da su uzrok napadaja vrućine promjene u kemiji mozga zbog menopauze, a ne isključivo manjak estrogena.
Neki antidepresivi pokazali su se dobri u borbi protiv valunga, a oni rade na sličnom principu kao cimicifuga. Kod problema s valunzima cimicifugom ne zamjenjujte odmah konvencionalne lijekove. Biljci treba nekoliko tjedana da pokaže djelovanje, stoga je počnite uzimati dok ste još na terapiji. Nakon četiri tjedna možete odustati od tableta, dakako uz savjetovanje s liječnikom.     
KAKO JE KORISTITI: Najčešća doza u istraživanjima bila je 40 mg čistog ekstrakta na dan. Biljka se može nabaviti posebno ili u kombinaciji s konopljikom, anđelikom i sladićem, namijenjenima ženama u menopauzi. 
UPOZORENJE: Nagađa se da cimicifuga može pospješiti razvoj onih vrsta karcinoma koji su osjetljivi na estrogen. Bojazan se pojavila nakon jednog istraživanja na miševima, no mnogi stručnjaci vjeruju kako se to istraživanje ne može mjeriti s višegodišnjom uporabom te biljke u ljudi. Tvrdnje o izazivanju raka su još kontradiktornije kad se zna da u ovoj biljci estrogena nema ni u mjerljivim tragovima. 
Nagađa se i da bi cimicifuga mogla biti povezana s bolestima jetre. U svijetu je prijavljeno 47 slučajeva reakcija jetre na cimicifugu. Većina ih je bila privremena žutica.

KURKUMA

(CURCUMA LONGA)
NAJBOLJE ZA:Prevenciju raka dojke
Ovaj žuti indijski začin uspoređuje se s đumbirom i cijeni ga se zbog protuupalnog učinka. Najnovija istraživanja bave se njegovim djelovanjem protiv tumora. Samo prošle godine objavljeno je 250 studija o curcuminu, aktivnome sastojku kurkume.

Kurkuma djeluje antibakterijski i antigljivično. Sprječava nastanak upalnih čestica povezanih s raznim tipovima artritisa. Sprječava autoimune bolesti i čuva živčani sustav. Također, povećava proizvodnju glutationa, važnog antioksidansa koji proizvode jetra.
Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak djeluje poput pametnih lijekova - kancerogene stanice uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. U istraživanjima raka dojke pokazalo se da kurkuma potencira djelovanje nekih tipova kemoterapije, i to tako da povećava osjetljivost stanice raka na lijek. Kurkuma se pokazala djelotvornom i u sprječavanju metastaza.
KAKO JE KORISTITI: Prosječan obrok s curryjem sadrži 250 mg kurkume. Većina biljnih tableta sadrži između 300 i 1000 mg. Tablete se preporučuju onima s velikom predispozicijom za rak dojke. Konzultirajte se s liječnikom.   
SAVJET: Za svakodnevnu prevenciju raka dojke razmislite o uporabi kurkume kao začina. Jelima daje žutu boju i i ljutkast okus. Zapamtite da kurkume nema samo u curryju. Ima je u Worchestershire umaku, chutney umaku i senfu. Prah kurkume u neka jela možete staviti umjesto šafrana.   
UPOZORENJE: Ne uzimajte je ako ste trudni ili planirate trudnoću. Zbog pretpostavki da može oštetiti DNK, teoretski bi ovaj sastojak mogao oštetiti fetus.
Ne preporučuju se isključivo velike koncentracije ovog sastojka. Djelovanje na DNK može se neutralizirati vitaminom E, pa se preporučuje da se uvijek kombinira s tim vitaminom.PageBreak

SLADIĆ

(GLYCYRRHIZA GLABRA)
NAJBOLJE ZA:Policistične jajnike
Slatki korijen upotrebljava se kao aroma u slatkišima. Aktivni je sastojak pedeset puta slađi od saharoze. Sladić je sastojak mnogih lijekova kao što su sirup za kašalj ili lijekova za olakšavanje peptičkog ulkusa. Povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron.
Takvo djelovanje važno je za žene s policističnim jajnicima jer taj sindrom podrazumijeva pretjeranu količinu testosterona što može prouzročiti neplodnost, povećanje tjelesne težine, dlačice na licu i akne.
Istraživanja su pokazala da sladić kod žena smanjuje količinu testosterona za pedeset posto. Ključ je u aktivnome sastojku koji blokira enzim za proizvodnju testosterona u jajnicima. Sladić djeluje i na kosu i kožu, također sprječavajući aktivnost testosterona. 
KAKO GA KORISTITI: Kod policističnih jajnika sladić se najčešće kombinira s boražinom. Boražina također smanjuje proizvodnju testosterona pa zajedno imaju vrlo snažno djelovanje. Boražina potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona. Najbolje ih je pomiješati u omjeru 1:1. 
SAVJET: Žene kojima je potrebna ova biljka često imaju želju za slatkišima koji je sadrže. No količina u bombonima nije dovoljna za tretman.
UPOZORENJE: Velika doza sladića može izazvati gubljenje joda u tijelu, a to može rezultirati visokim krvnim tlakom. Stoga ga “tlakaši” trebaju izbjegavati. Ovdje preporučene doze, međutim, nisu štetne.

čaj
Kristina Lenard čaj
KADULJA

(Salvia officinalis)
NAJBOLJE ZA:Simptome menopauze
Iako je kadulja dobro poznati lijek za upalu grla i krvarenje desni, ona ima mnogo širu primjenu. Kadulja ima adstringirajuća, antiseptična i antibakterijska svojstva pa uz to što koristi kod problema dišnih organa, pomaže i kod probavnih tegoba, čireva, rana, boli i grčeva unutarnjih organa. Ona je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: Tamo gdje raste kadulja, gospodari žena.
Čaj od kadulje vrlo je učinkovita pomoć kod valova vrućine (valunga) i znojenja koji su česti u menopauzi. Uz to, pomaže kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za to specifično razdoblje u ženinu životu. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, no, pije li se čaj od kadulje u posljednjem mjesecu trudnoće, stimulirat će kontrakcije maternice i olakšati porod. Primjenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, primjerice protiv bijelog pranja.
KAKO SE KORISTI: Iako je kadulja dobro poznat začin, kad je liječenje u pitanju uzimamo je u obliku čaja. Dvije čajne žlice preliju se sa 2,5 dcl ključale vode. Pije se dvije-tri šalice na dan.
SAVJET: Želite li smanjiti znojenje, treba skuhati jači čaj. U tom slučaju tri žličice lista kadulje treba preliti šalicom kipuće vode.
UPOZORENJE: Kadulja, osobito njezino eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugo. Nikako je ne smiju uzimati trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije (biljka sadrži tujon koji može izazvati napadaj). Biljka je, međutim, potpuno bezopasna kad se uzima u malim količinama, što dokazuje i njezina popularnost kao začina.

KONOPLJIKA

(Vitex agnus-castus)
NAJBOLJE ZA:Probleme s mjesečnicom i PMS
Još od 1. stoljeća bobice konopljike uzimaju se za regulaciju menstrualnog ciklusa. Također, uzimali su ih i svećenici kako bi smanjili seksualnu žudnju pa je dobila nadimak fratarski papar. Konopljika djeluje potiskujući prolaktin, hormon koji stimulira proizvodnju mlijeka. Kada je razina prolaktina previsoka, mjesečnice postaju neredovite ili čak prestaju.
Konopljika smanjuje prolaktin imitirajući dopamin, važan neurotransmiter vezan za raspoloženje i libido. Istraživanja su pokazala da konopljika vraća regularni tijek menstrualnog ciklusa za tri mjeseca. Kontinuiranim uzimanjem konopljike ovulacije postaju redovite. Upravo zato korisna je i za poticanje plodnosti, osobito zrelijih žena. Konopljika se uzima ako su vam mjesečnice neredovite ili ako potpuno izostaju. Nije preporučljiva za djevojke mlađe od 18 godina.
KAKO JE KORISTITI: Počnite rano u menstrualnom ciklusu, prije ovulacije, a prestanite pet dana prije mjesečnice.   
SAVJET: Ciklusi će postati regularni za dva-tri mjeseca i bit će uredni čak i kada prestanete s terapijom. Preporučuje se uzimanje od tri do devet mjeseci. Ako je potrebno, drugi krug korištenja može početi nakon tromjesečne stanke.
UPOZORENJE: Konopljika se ne smije uzimati s kontracepcijskim hormonalnim lijekovima. Budući da izaziva ovulaciju, prekinut će akciju kontracepcijskih tableta. Negativno utječe na in vitro oplodnju jer može potaknuti pretjeranu stimulaciju jajnih stanica.