KAKO SMANJITI KORTIZOL: Ako imate ove simptome, povišen vam je hormon stresa

Naše tijelo reagira na stres lučenjem hormona kortizola iz nadbubrežnih žlijezda. Svakodnevni stres naš organizam stavlja u stalno stanje borbenosti što ostavlja posljedice na čitav organizam. Evo kako smanjiti kortizol...

Shutterstock

Suvremeni način života svakodnevno nas izlaže stresu, uslijed čega nam je razina hormona kortizola stalno visoka. To naše tijelo stavlja u stalno stanje borbe ili bježanja u slučaju opasnosti, iako realnih opasnosti zapravo nema, već su u pitanju problemi na poslu, s financijama, komplicirani međuljudski odnosi, život u gradu... Naše tijelo ima mnogo obrambenih mehanizama koji su se spremni aktivirati kada smo u opasnosti. Kada uoči prijetnju, ono oslobađa odgovor na stres, poznat i kao „bori se ili bježi“.

Ovaj odgovor na stres pokreće oslobađanje hormona kortizola iz nadbubrežnih žlijezda i mozga u cijelom tijelu. Dolazi do povećanja protoka krvi do srca i pluća kako bismo mogli brže pobjeći ili se boriti. To znači da ako smo stalno pod stresom, onda je i naše tijelo u stalnom stanju borbenosti. S druge strane, naše tijelo u drugi plan stavlja funkcije poput probavljanja hrane i reprodukcije jer nisu važne za fazu preživljavanja. Sve ovo ostavlja očigledne posljedice na zdravlje i utječe na razvoj mnogih bolesti.

Koji su simptomi povišenog kortozola?
depresija
umor
dobivanje na težini
bol u leđima
nesanica
razdražljivost
smanjena seksualna želja
nepravilne menstruacije
oslabljen imunitet
česte glavobolje

Kako možemo smanjiti razinu kortizola?

Mnogi stresori mogu uticati na povećanje kortizola, a osim radnog okruženja, međuljudskih odnosa, tu su i neuravnotežena, loš san, previše kofeina, vježbe visokog intenziteta. Evo što možete učiniti da smanjite razinu kortizola:

- Ograničite se na jedno piće s kofeinom dnevno (najbolje ujutro)
- Spavajte dovoljno (sedam do devet sati, ovisno o potrebama vašeg organizma)
- Isključite sve pametne uređaje sat vremena prije spavanja i provodite manje vremena na društvenim mrežama
- Pronađite vježbe koje vam odgovaraju (kombinaciju visokog i niskog intenziteta)
- Uvrstite suplemente magnezija u svakodnevicu
- Vježbajte duboko disanje, jogu ili odvojite vrijeme u danu za meditaciju
- Provodite vrijeme sa ljudima čije vam društvo odgovara
- Jedite raznovrsnu i nutritivno bogatu hranu