NOVA STUDIJA DOKAZUJE DA JE OVO VOĆE NAJVEĆI PRIJATELJ PROBAVE: Rješava problem nadutosti i zatvora

Vlakna su, znamo, izvrsna za probavu - a ovo voće (bogato vlaknima) posebno je blagotvorno za osobe s konstipacijom ili sindromom iritabilnog crijeva

Shutterstock

Nova studija iz The American Journal of Gastroenterology otkrila je da konzumacija dva kivija dnevno može povećati učestalost spontanog pražnjenja crijeva i smanjiti gastrointestinalnu bol kod osoba s konstipacijom ili sindromom iritabilnog crijeva (IBS). Studija je, naime, uspoređivala dobrobiti između konzumiranja šest grama dijetalnih vlakana putem dva kivija bez kože i uzimanja doze od 7,5 grama psiliuma (dodatak koji se obično koristi za zatvor).

Sudionici su uključivali zdrave kontrolne osobe i pojedince s konstipacijom koji su imali zatvor, sindromom iritabilnog crijeva ili oboje. Istraživači su otkrili da je konzumacija dva zelena kivija dnevno rezultirala klinički relevantnim povećanjem od najmanje 1,5 potpunih spontanih pokreta crijeva za sudionike sa zatvorom. Prilikom uzimanja psiliuma, samo su sudionici sa sindromom iritabilnog crijeva primijetili značajno povećanje od 1,25. Gastrointestinalni simptomi također su se značajno poboljšali za sve skupine koje su konzumirale kivi. 

Istraživači publikacije AJG odali su priznanje radu na kojem se ova studija temeljila: “U kombinaciji s prethodnim kliničkim ispitivanjima zelenog kivija i pojavnim fiziološkim podacima iz funkcionalnih studija, konzumacija dva zelena kivija može se sa sigurnošću preporučiti kao učinkovit tretman za zatvor kod onih s funkcionalnim probavnim poremećajima”

Što treba znati o zatvoru i vlaknima? Vlakna su očito ključni igrač u liječenju sindroma iritabilnog crijeva i funkcionalnog zatvora. Također pomažu u smanjenju kolesterola i rizika od bolesti, poput raka debelog crijeva i dijabetesa, piše mbg

Dakle, koliko bi zapravo vlakana trebali unositi? Preporučuje se da žene konzumiraju najmanje 25 do 28 grama vlakana dnevno, a muškarci najmanje 38 grama dnevno. Voće, povrće, cjelovite žitarice, grah, orašasti plodovi i sjemenke su dobri izvori vlakana. Kako biste bili sigurni da ispunjavate svoj dnevni preporučeni cilj unosa, razmislite i o uzimanju kvalitetnog dodatka vlaknima, možda onog s kivijem!