Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTRAŽIVANJE POVEZUJE KIVI S BOLJIM RASPOLOŽENJEM: Evo koju količinu ovog voća bismo trebali jesti dnevno

Kivi poboljšava raspoloženje. Zvuči nevjerojatno? Tajna je, naime, u vitaminu C

 kivi Izvor: Pexels

Kada razmišljate o najboljoj hrani za mozak, zasigurno vam prvo na um ne padne - kivi. Međutim, istraživanje o vitaminu C nudi perspektivu koja otvara oči. U studiji iz 2013., jedna je grupa studenata svojoj prehrani dodala oko dva kivija dnevno, dok je druga jela pola kivija. Rezultati pokazuju da su oni u skupini koja je jela dva kivija dnevno imali poboljšano opće raspoloženje. Točnije, na kraju studije, kod te je skupine primijećeno smanjenje negativnog raspoloženja i povećanje energije i entuzijazma.

U drugoj studiji iz 2018. iz časopisa Antioxidants, istraživači su pronašli značajnu povezanost između stanja raspoloženja sudionika i statusa vitamina C u njihovom organizmu. 

 kivi Izvor: Prexels

Vitamin C se nalazi u visokim koncentracijama u mozgu. Neuroni (živčane stanice) i glija (mreža stanica koja podržava živčani sustav) oslanjaju se na odgovarajuću i reguliranu apsorpciju i prijenos vitamina C. Vitamin C je također važan za sintezu neurotransmitera, uključujući i one koji utječu na naše raspoloženje. Sve ovo ukratko znači - vaš mozak stvarno voli (i treba) vitamin C, stoga je važno unositi ga dovoljno.

Dakle, koliko vitamina C trebate unijeti u organizam? Jedan kivi sadrži oko 130 miligrama vitamina C što znači da je svaki sudionik koji je jeo dva kivija dnevno konzumirao oko 260 miligrama vitamina C svaki dan. 

Izdvojeno za vas...