Osjećate li nagli pad energije u 40-ima? Uz pomoć ovih 5 trikova pojačat ćete raspoloženje i biti uravnoteženiji

Održavanje hidratacije, davanje prioriteta osobnim odnosima i ograničavanje alkohola samo su neke od strategija koje treba razmotriti ako želite spriječiti nagli pad energije u 40-ima

Shutterstock

Većina nas je upoznata s osjećajem iscrpljenosti koji se pojačava u 40-ima. Ako se osjećate tromo, imate problema s ostajanjem budni ili trebate nekoliko šalica kave samo da biste stigli do ručka, niste jedini - a evo kako spriječiti ove posljedice, piše Healthline.

Osim ograničavanja alkohola, duhana i dehidracije, ovo su još neki važni načini kako ostati raspoložen u 40-ima.

1. Spavajte više

Mnogi ljudi skraćuju vrijeme predviđeno za spavanje, što rezultira da se idući dan osjećaju letargično, razdražljivo i umorno. Iako potrebna količina sna varira od osobe do osobe, stručnjaci općenito preporučuju najmanje 7 sati sna svake noći kako bi se povećala razina energije i podržalo cjelokupno zdravlje.

Ako imate problema sa spavanjem, može vam koristiti redoviti raspored odlaska na spavanje i opuštanje pred kraj dana, primjerice, kupanjem, čitanjem knjige ili slušanjem opuštajuće glazbe. Istraživanja također sugeriraju da ograničavanje korištenja elektroničkih uređaja prije spavanja može poboljšati kvalitetu sna i spriječiti dnevnu pospanost.

2. Smanjite stres

Stres može ozbiljno utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje, a također je usko povezan s osjećajem umora i iscrpljenosti. Razmislite o izvorima stresa u vašem životu i pokušajte smanjiti njihov utjecaj. Ako to nije moguće, razmislite o načinima kako dugoročno smanjiti stres.

Strategije za trenutno povećanje energije uključuju uzimanje vremena za opuštanje, šetnju ili korištenje tehnika mindfulnessa i meditacije.

3. Više se krećite

Redovita tjelesna aktivnost važna je za smanjenje rizika od kroničnih bolesti, a također može pomoći u borbi protiv umora i povećanju razine energije.

Uključite vježbanje u svoju dnevnu rutinu, primjerice hodanjem tijekom pauze za ručak, korištenjem stepenica umjesto lifta ili pješačenjem do posla ili škole.

4. Ograničite unos šećera

Hrana bogata šećerom može uzrokovati nagle skokove razine šećera u krvi, ali i nagle padove koji vas ostavljaju umornima.

Ograničavanje unosa šećera i fokusiranje na cjelovite namirnice kao bazu svakodnevne prehrane može pomoći u održavanju stabilne razine energije.

5. Povežite se s ljudima

Društvene veze iznimno su važne za održavanje zdravlja. Druženje s prijateljima, sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima ili volontiranje može poboljšati vaše raspoloženje i energiju.