Što učiniti kada osjetite nalet zabrinutosti: Ovaj pristup maksimalno će umanjiti vašu brigu

Naleti zabrinutosti su neizbježan dio života, ali način na koji reagirate na njih može značajno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Prepoznavanje trenutka zabrinutosti, kontroliranje disanja, promjena perspektive i djelovanje na ono što možete kontrolirati ključni su

Shutterstock

Briga je emocionalna i mentalna reakcija na situacije, misli ili događaje koji izazivaju osjećaj nesigurnosti, straha ili neizvjesnosti. Kada se brinemo, naša se pažnja usmjerava prema nekom stvarnom ili zamišljenom problemu, često vezanom uz budućnost i moguće negativne ishode. Ona je prirodan ljudski odgovor na situacije koje doživljavamo kao potencijalno opasne ili problematične i služi kao način na koji naš um pokušava pronaći rješenja ili pripremiti se za moguće izazove.

Briga može biti korisna ako nas motivira, tjera na razmišljanje o problemima, a na temelju kojeg potom poduzimamo potrebne korake kako bismo ih riješili. Na primjer, briga o zdravlju može nas potaknuti da promijenimo životne navike ili odemo liječniku. No, ako postane pretjerana ili nekontrolirana, briga može postati štetna. Tada dovodi do tjeskobe, stresa i osjećaja preopterećenosti, što otežava normalno funkcioniranje.

Postoji razlika između racionalne brige, koja proizlazi iz stvarnih situacija i problema, i iracionalne brige, koja se temelji na pretjeranom razmišljanju o stvarima koje su izvan naše kontrole ili koje možda nikada neće dogoditi. Svi se u nekom trenutku života suočavamo s osjećajem zabrinutosti. Možda vas nešto iznenada optereti, dobijete loše vijesti, ili se nađete u situaciji koja vam stvara stres i napetost. Iako je zabrinutost prirodna reakcija na nesigurnost i izazove, važno je znati kako se umiriti i povratiti kontrolu nad svojim mislima i osjećajima.

1. Prepoznajte trenutak zabrinutosti

Prvi korak prema smirivanju jest prepoznati što se događa. Često nas zabrinutost može zahvatiti iznenada, a da ne shvaćamo što je njezin uzrok. Zastanite na trenutak i osvijestite vlastite misli i osjećaje. Postavite si pitanje: Što me točno brine? Kada identificirate izvor svoje zabrinutosti, lakše ćete pristupiti problemu na racionalan način. Pokušajte ne ignorirati osjećaj zabrinutosti, već ga prihvatiti kao znak da trebate obratiti pažnju na nešto važno.

2. Fokusirajte se na disanje

Kada nas preplave tjeskobne misli, disanje postaje plitko i ubrzano. Kontrola disanja jedan je od najučinkovitijih načina kako se odmah umiriti. Pokušajte duboko udahnuti kroz nos, brojite do četiri, zadržite dah na nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponovite ovu tehniku nekoliko puta. Duboko disanje pomaže smirivanju živčanog sustava, usporava rad srca i vraća vam osjećaj kontrole.

3. Promijenite perspektivu

Kada ste zabrinuti, vaše misli često postanu katastrofične – počinjete zamišljati najgore moguće ishode situacije. U tom trenutku, važno je preispitati svoje misli. Pitajte se: koliko je realno ono čega se bojite? Možete pokušati vizualizirati i pozitivniji ishod ili se prisjetiti sličnih situacija u prošlosti koje ste uspješno riješili. Promjena perspektive pomaže vam osvijestiti da možda pretjerujete u procjeni rizika ili da niste u potpunosti realni u svojim očekivanjima.

4. Prakticirajte svjesnu prisutnost (mindfulness)

Svjesna prisutnost ili mindfulness je tehnika kojom se usmjeravate na sadašnji trenutak, umjesto da se izgubite u zabrinutim mislima o budućnosti. Kada osjetite nalet zabrinutosti, pokušajte se fokusirati na ono što se događa ovdje i sada. Na primjer, obratite pažnju na zvukove oko sebe, osjetite tlo pod nogama ili promatrajte sitne detalje u vašem okruženju. Time vraćate svoj um u sadašnjost i sprječavate ga da luta prema stvarima na koje nemate trenutačnu kontrolu.

5. Djelujte na ono što možete kontrolirati

Zabrinutost često proizlazi iz osjećaja nemoći ili gubitka kontrole. Razmislite: Što mogu učiniti sada kako bih riješio problem?. Možda ne možete odmah riješiti cijelu situaciju, ali male akcije, čak i najjednostavnije poput planiranja koraka, mogu vam dati osjećaj kontrole. Na primjer, ako ste zabrinuti zbog nadolazećeg projekta na poslu, napišite popis zadataka i počnite s malim korakom. Djelovanje pomaže smanjiti tjeskobu jer vam daje osjećaj kako nešto poduzimate.

6. Razgovarajte s nekim

Kada smo zabrinuti, često imamo osjećaj izoliranosti. Razgovor s prijateljem, članom obitelji ili kolegom može pomoći u smanjenju osjećaja napetosti. Dijeljenje brige s nekim tko vas podržava vrlo je umirujuće. Druga osoba možda ima drugačiju perspektivu ili korisne savjete koji vam mogu pomoći da stvari vidite jasnije. Ponekad, samo izgovaranje svojih misli naglas pomaže da se osjećate lakše.

7. Postavite si granice zabrinutosti

Zabrinutost se može razviti u naviku, a dugoročno prekomjerna zabrinutost negativno utječe na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Da biste to spriječili, pokušajte postaviti sebi "vrijeme za brigu". Dodijelite određeni period u danu, recimo 15 minuta, tijekom kojih ćete promišljati o svojim brigama. Nakon tog vremena, odlučite se odmaknuti od tih misli i usmjeriti se na druge aktivnosti. Ovaj pristup omogućuje vam da ne ignorirate zabrinutost, ali da joj ne dopustite da preuzme vaš cijeli dan.

8. Vodite računa o tjelesnom zdravlju

Briga o fizičkom zdravlju ima ogroman utjecaj na mentalno blagostanje. Tjelesna aktivnost, dovoljno sna i uravnotežena prehrana mogu značajno smanjiti osjećaj zabrinutosti. Kada vježbate, vaše tijelo otpušta endorfine koji pomažu poboljšati raspoloženje. Ako ste zabrinuti, čak i kratka šetnja može pomoći u smanjenju napetosti.

9. Vježbajte zahvalnost

Zabrinutost vas može usmjeriti na ono što nedostaje u vašem životu ili na ono što može poći po zlu. Vježbanje zahvalnosti pomaže vam promijeniti fokus prema pozitivnim aspektima vašeg života. Svaki dan, zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni. To može biti nešto malo, poput ugodnog razgovora s prijateljem ili lijepog obroka. Prakticiranje zahvalnosti pomaže preusmjeriti vašu pažnju s briga na ono što imate.