Krajem prošle godine u stručnom magazinu Journal of Cosmetic Dermatologyobjavljeno je istraživanje koje je utvrdilo da dodaci prehrani na bazi kolagenskih peptida nakon osam tjedana povećavaju vlažnost kože, a već za četiri tjedna korištenja poboljšavaju gustoću kolagenskih vlakana.
Vrlo brzo nakon toga na Zapadu je počela pomama za kolagenom. No, nije samo to istraživanje odgovorno za novi trend. On se prije nekoliko godina rodio na drugoj strani svijeta i polako dokotrljao do Zapadnih zemalja. Azijski brendovi poput Shiseida i AmorePacifica već nekoliko godina masovno prodaju kolagen u prahu, kapsulama i napitcima, a koji prema navodim proizvođača djeluju pomlađujuće.
Kolagen sadržava bogatsvo aminokiselina glicina, prolina, hidroksiprolina i hidroksilizina koje su esencijalne za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Oralnim konzumiranjem kolagena opskrbljujemo cijelo tijelo s tim gradivnim materijalom koji podržava stvaranje i popravak naših vezivnih tkiva koja su rasprostranjena po cijelom tijelu.
Što se događa kada kolagen popijemo objašnjava Naomi Whittel, osnivačica Reservege, američkih dodataka prehrani. „Oralnim unosom kolagena povećavamo pričuvu specijalnih aminokiselina dostupnih svim stanicama koje proizvode kolagen. Preplavljivanje tijela s dodatnim kolagenom može potaknuti ili optimizirati vlastitu proizvodnju kolagena koja s godinama neminovno opada.“
Naspram tome, topikalna primjena kolagena utječe samo jedan dio tijela, najčešće na kožu lica, dok se oralnim konzumiranjem utječe na ljepotu kose i kože cijelog tijela. Ako još nemate bora koje treba ispeglati, kolagen će mlađoj koži pružiti sjaj i glatkoću, a uz ljepotu povoljno će djelovati i na zdravlje cijelog tijela.