Toplina ovog popularnog napitka zagrijava i pruža ugodu, aromatične biljke i mirisi opuštaju i blagotvorno djeluju na probavu, a sam ritual pijenja pomaže ublažiti depresiju i potiče pozitivno razmišljanje.
Tehnika pripreme vrlo je jednostavna: jedna velika žlica suhe biljke prelije se sa 2 dl vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji nekoliko minuta. Potom se čaj procijedi, zasladi prema želji (med, stevija, slad) i polagano pije. Jednom upotrijebljena biljka više se ne koristi jer svoja najbolja svojstva daje samo u prvom kuhanju.
Biljke koje najbolje čiste tijelo i eliminiraju toksine su:
- sikavica (čisti jetru)
- čičkov korijen (čisti krv, jetru, žuč, bubrege i kožu)
- štavelj (poboljšava apsorpciju hranjivih tvari)
- đumbir (zagrijava te poboljšava probavu i cirkulaciju)
- maslačak (čisti kožu)
- crveni korijen (stimulira funkciju limfe)
- kora glatkog brijesta (pomaže razgraditi naslage sluzi u tkivima, žlijezdama i živčanim vlaknima)
- blaženi čkalj (potpomaže zarastanje rana i čisti jetru)
- potočarka (čisti krv i bubrege)
- kopriva (kao diuretik snažno djeluje protiv upala u organizmu)