Uvijek spremne žitarice, grahorice i bjelančevine
Konzumiranje svježe, prirodne hrane najbolja je investicija koju možete napraviti, a donijet će zdravlje i sreću vama i osobama koje vas okružuju. Poznajete li ljude koji mogu napraviti gozbu u tren oka i učiniti kuhanje najjednostavnijom stvari na svijetu? Najviše čuvana tajna najvještijih šefova i kuhara je važnost dobre organizacije koja je presudna! Dok se vaša hrana namače ili kuha u ekspres-loncu, vi se možete tuširati, čistiti, peglati, čitati ili se igrati s djecom – jer sve faze kuhanja ne zahtijevaju jednaku pažnju.
Na taj način, kuhanje može biti zadatak koji ne oduzima puno vašeg vremena. Najgora stvar je doći kući gladan, bez ičeg spremnog za jelo, jer će to rezultirati odlaskom u pekaru preko puta ili neizbježnim naručivanjem dostave hrane. Pa, trudite se uvijek u hladnjaku imati skuhane žitarice i grahorice ili bjelančevine kao što su seitan, tofu ili tempeh, i sve to možete, s malo kuhanja jednostavno pretvoriti u zdrava jela dodajući im svježe povrće i malo ulja. Uvijek govorim svojim učenicima da su organizacijske vještine jednako važne kao one kuharske – ako isplanirate dobro, pola posla je već odrađeno!
Slaganje puzzli
Čak i ako je vaš raspored prepun i ako povremeno koristite konzerviranu hranu kako biste ubrzali proces kuhanja, imajte na umu da čak i najkvalitetnija, organska konzervirana hrana ima smanjenu količinu energije i nutrijenata. Dobra navika, kojom ćete si osigurati dovoljan unos nutrijenata te ujedno skratiti vrijeme svakodnevnog kuhanja, je da skuhate pojedine namirnice kada imate vremena pa ih naknadno koristite kao temelj za pripremanje jela kada dođete kući s posla. Žitarice i mahunarke, kuhane samostalno, mogu se čuvati u hladnjaku od dva do četiri dana, što vam daje mogućnost planiranja unaprijed.
Kuhanje je kao slaganje puzzli: svaka faza kuhanja je kao jedan komadić slagalice, strpljenjem i iskustvom moći ćete stvoriti prekrasne i kreativne slike na svojem tanjuru u kojima ćete uživati svim svojim osjetilima!