Mogu ga piti i dijabetičari, trudnice i djeca

Vodeni kefir nastaje od vodenih kefirnih zrnaca, simbiotske kulture bakterija i kvaščevih gljivica, kaže Sendy Osmičević, zagrebačka magistra urbanog šumarstva, autorica bloga Bohoho i voditeljica radionica Probiotički napitak.

„Tibicos je probiotička kultura koja pomoću fermentacije oslobađa gljivice probiotika Lactobacillus brevis i Lactobacillus hilgardii, koje razgrađuju saharozu na glukozu i fruktozu, probavljaju glukozu, a ostavljaju fruktozu. Kako ne podiže razinu šećera u krvi, mogu ga piti dijabetičari, a slobodno ga piju i trudnice i djeca. Fermentacijom nastaju probiotici, ali i blagotvorne organske kiseline, prehrambeni enzimi, vitamini K i B“, pojašnjava Osmičević otkrivajući nam svoj recept za izradu tibicos napitka.

Recepti za domaće gazirane napitke od zrnaca vodenog kefira

Načinite sami

U čistu veliku staklenku dodajte jednu šalicu tibicos zrnca. Budući da je omjer zrnaca i šećera 3:1, otopite trećinu šalice šećera (obični bijeli šećer ili biljni slad) u izvorskoj, nekloriranoj vodi pa otopljeni šećer dodajte u staklenku, ostavljajući praznim prostor 2 - 3 cm do vrha staklenke.

Ako želite, dodajte neko suho voće, npr. nekoliko grožđica i/li pola smokve ili pola organskoga limuna i tanku krišku đumbira koji će popraviti okus i miris napitka te ga dodatno obogatiti vitaminima. Zatvorite staklenku i ostavite je na sobnoj temperaturi četiri dana, zaštićenu od direktnog djelovanja sunca. Dobiveni napitak procijedite kroz plastično cjedilo, pretočite ga u boce i čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.

Tibicos zrnca, koja će se za to vrijeme gotovo udvostručiti, operite u hladnoj vodi, prebacite u nove staklenke i ponovite postupak. Prilikom spravljanja vodenog kefira koristite drveni, plastični, stakleni ili keramički pribor, a izbjegavajte metalni jer uništava gljivice. Također, poklopac staklenke, zbog korozije, omotajte gazom ili papirom za pečenje ili koristite plastični čep.

Ako želite dobiti jače gaziran fermentirani napitak, gotovi tibicos napitak možete nastaviti fermentirati još 24 sata u boci s dobro zatvorenim čepom. U njega možete dodati razne namirnice, poput voća, začina, suhoga ili svježega bilja, domaći pekmez... Bocu ovako obogaćenog tibicosa čuvajte u hladnjaku do dva tjedna i svaki dan bocu na kratko otvorite da biste, zbog povećanog tlaka, izbjegli špricanje.