Biodinamika do Sibira

Biodinamičke poljoprivredne tečajeve organizira Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, koji je postao i turistička atrakcija. Nedaleko od Centra, projektiranog prema načelima organske arhitekture, nalazi se rodna kuća dr. Rudolfa Steinera koja je preuređena u muzej. I u obližnjim toplicama LifeClass Terme Sveti Martin dr. Steiner ima istaknuto mjesto.

„Dolaze nam ljudi iz cijeloga svijeta s fascinantnim pričama. Dugogodišnji štovatelji u čijim se obiteljima znanje o Steineru prenosilo generacijama, znanstvenici koji pišu doktorate idući putovima Steinera tako što obilaze sva značajna mjesta iz njegova života, poljoprivrednici koji Steinerova načela primjenjuju u ekstremnim klimatskim uvjetima... Posjetio nas je i čovjek koji se biodinamičkom poljoprivredom uspješno bavi u Sibiru, a potražnja za njegovim proizvodima je, kaže, fenomenalna. Pozvali smo ga da održi predavanje“, kaže Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera.

Steiner je priznatiji u svijetu nego u Hrvatskoj

Kao izuzetan primjer kako da Steinerova biodinamika može opstati svugdje, Dijana Posavec ističe i Sekem, jednu od najvećih biodinamičkih farmi na svijetu koja je prije 40 godina niknula usred egipatske pustinje. Biodinamičkom poljoprivredom intenzivno se bave i u Australiji, Brazilu, Kubi...

„Steiner je priznatiji u svijetu nego u Hrvatskoj, no to se napokon mijenja nabolje. Naši poljoprivrednici sve se više zanimaju za biodinamičku proizvodnju, a posjećuju nas i učenici, studenti, poslovni ljudi, razne udruge... Raste potražnja za zdravom hranom visoke kvalitete, a sve je popularnije i biodinamičko voćarstvo i vinarstvo, koje je hit u svijetu. Primjerice, glazbena zvijezda Sting bavi se biodinamičkim vinarstvom prema Steinerovim načelima“, navodi Dijana Posavec.

Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera ističe kako im je cilj postati referentnim centrom hrvatskih ekoloških i biodinamičkih proizvođača te pretvoriti cijelo Međimurje u zonu zdrave hrane i općenito zdravog življenja.

Kulinarske radionice

„Uskoro započinjemo s kulinarskim radionicama prema Steinerovim načelima, a namjeravamo organizirati i radionice organske arhitekture te edukacije za djecu o važnosti zdravog tla i planeta Zemlje. Planiramo otvoriti cestu ekoloških i biodinamičkih proizvođača, za obilazak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja proizvode zdravu hranu.

Izuzetno puno ljudi javilo nam se sa željom da sudjeluju pa će se ovaj projekt vjerojatno proširiti i izvan Međimurske županije. Grad Zagreb dodijelio nam je četiri gradska vrta da i tamo podučavamo ljude o biodinamičkom uzgoju“, otkriva Dijana Posavec.