Na pitanje koje je doba najbolje za doručak, Jadranka Boban Pejić kaže najkasnije jedan sat nakon što smo se probudili jer u prvom satu nakon buđenja organizmu treba mekana, topla, kašasta hrana i, naravno, kvalitetna tekućina. A mnogi od nas dan započinju ritualom kuhanja i pijenja kave, koja je često jedini jutarnji "obrok".

"Ako vam odgovara, natašte možete popiti vodu, no nema pravila jer svatko je drukčiji. Ali kava je najgori mogući početak dana jer narušava odnos lužnatoga i kiseloga u organizmu, stvara duboki unutrašnji nemir i slabi otpornost. Puno bolje je popiti zeleni čaj (iz biouzgoja) koji osvježava i razbuđuje cijeli organizam, a i pomlađuje!

Tajna očuvanja zdravlja jest u umijeću prilagođavanja promjenama u prirodi. Kao što se odijevanjem prilagođavamo različitim godišnjim dobima, tako je i prehranom važno pratiti promjene u prirodi. Neke namirnice i načini pripreme griju organizam, dok ga druge namirnice i načini pripreme hlade. Stoga je važno znati prilagoditi kuhanje određenom godišnjem dobu kako bismo ne samo očuvali zdravlje i održali imunitet na visokoj razini već i iskoristili maksimum svojeg potencijala i uživali u promjenama i izazovima godišnjih doba", kaže Jadranka Boban Pejić.

RECEPTI

Pržolice

• 8 kriški kruha
• 120 g tofua
• 1 šalica mlijeka
• 1 žlica aru praha
• 4 žlice brašna tip 850
• ½ žličice kurkume

Smiksajte tofu s mlijekom, aru prahom, brašnom i kurkumom. Svaku krišku umočite u smjesu i pržite na malo ulja s jedne i druge strane. Ocijedite na papirnatom ubrusu.

Juha kao prvi obrok

Juhe u makrobiotici čine oko 10 posto prehrane. Iako juhom započeti dan mnogima zvuči neobično, ona najbolje osvježava i hrani organizam i čini ga laganim i pokretnim. Zato Jadranka Boban Pejić za doručak preporučuje zdjelicu tople miso juhe. Juhe opuštaju, otvaraju tek i potiču probavne sokove. Miso je pasta koja se dobiva fermentiranjem soje i žitarica, a sadržava vrlo kvalitetne enzime koji čiste organizam, jačaju probavu i poboljšavaju kvalitetu krvi.

Bogati vagetarijanski doručak

• 300 g svježeg tofua
• 100 g dimljenog tofua
• 2 jumbo seitan kobasice
• 1 luk nariban na krupno
• 1 mrkva naribana na krupno
• 2 žlice maslinova ulja
• 2 mlada luka
• 2 prstohvata soli
• 1 žličica tamarija
• ½ žličice kurkume

Prstima zdrobite svježi tofu na grudice. Dimljeni tofu naribajte na krupno (kao jabuke). Kobasice narežite na tanke kolutiće pa naribajte luk i mrkvu (kao jabuke). Mladi luk nasjeckajte na sitno. Na ulju propirjajte luk i mrkvu 5-6- minuta pa dodajte sol. Dodajte tofu, dimljeni tofu i kobasice pa sve pirjajte 4-5 minuta uz miješanje. Dodajte tamari i kurkumu pa pirjajte još 2-3 minute. Na kraju umiješajte mladi luk.

Kaša od riže i ječma s bademima

• 1 šalica smeđe riže
• 1 šalica ječma (najbolje namočenog 6-7 sati)
• 7 šalica vode i voda od namakanja ječma
• 1 traka kombu alge
• prženi bademi

Stavite sve sastojke u ekspres lonac i poklopite. Kada se razvije tlak, kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Dobro promiješajte. Pospite prženim i sjeckanim bademima.

Kombu je tamna alga što raste u oceanskim dubinama. Odlična je kao dodatak kuhanom ili pirjanom povrću, a može se i pržiti. Namače se 10 minuta, reže na trakice i s povrćem ili sama kuha 30-40 minuta. Dodaje se u jela od mahunarki kako bi postala lakše probavljiva i odlična je u juhi. Snižava razinu kolesterola i krvni tlak te potiče probavu.