1,5 kg batata
3 žlice maslinova ulja
2 dl nezaslađenog zobenoga ili bademova mlijeka
sol
2 šalice leće
1 velika glavica luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve
200 g šampinjona
2 grančice svježe majčine dušice ili žličica sušene
1 grančica svježeg ružmarina ili ½ žličice sušenog, nasjeckanog
1 žlica balzamičnog octa
1,5 dl povrtnog temeljca
sol i svježe samljeven papar

U veliki lonac ulijte vodu i stavite na vatru da zakipi. Za to vrijeme batate ogulite i narežite na velike kocke. Potom u cjedilu isperite leću pa je stavite u lonac srednje veličine i dolijte 4 šalice vode. Stavite na vatru i kad zakipi, vatru smanjite i kuhajte 20-ak minuta; leća mora omekšati, ali ne smije postati kašasta. Kuhanu leću procijedite. Kad zakipi voda za slatki krumpir, ubacite ga i kuhajte otprilike 20 minuta dok ne postane vrlo mek. Dobro ga ocijedite i stavite u zdjelu, posolite i prelijte uljem i biljnim mlijekom pa ga grubo zgnječite.

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Nauljite posudu za pečenje dugu otprilike 30 cm. Luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte. Mrkve očistite i narežite na kockice, a šampinjone na tanke listiće. U velikoj tavi zagrijte ulje pa na njega stavite luk i posolite. Pirjajte 5 minuta, a zatim dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu. Ubacite mrkvu i pirjajte još 3 - 4 minute pa dodajte narezane šampinjone, začinsko bilje i balzamični ocat.

Šampinjone posolite prstohvatom soli i kuhajte 7 - 8 minuta; trebaju pustiti sav svoj sok. Umiješajte kuhanu leću i povrtni temeljac pa kratko kuhajte da se smjesa zagrije. Prema potrebi, još posolite i popaprite. Maknite s vatre pa u posudu za pečenje stavite kuhanu leću s povrćem pa po tome rasporedite zgnječeni slatki krumpir. Pecite 40 - 45 minuta na 180 °C.