Pluton se kreće prilično sporo i svake godine prođe samo nekoliko stupnjeva zodijaka. Ovo sporo kretanje znači da ovaj planet dobiva vrijeme potrebno da duboko uđe u svaki znak, ostavi mu važne pouke i uvide. Svoje retrogradno putovanje započinje 29. travnja i ovo je ujedno i posljednji put da će se Pluton kretati retrogradno u znaku Jarca. Lekcije će biti sve intenzivnije jer se priprema završiti svoje putovanje nakon 10+ godina.

Pluton simbolizira ogromnu silu transformacije, vladar je ciklusa smrti i ponovnog rađanja. Naporno radi na uvođenju promjena za vlade i velike korporacije (to su područja koja su dotaknuta kombinacijom Jarac-Pluton). Pluton ima nekoliko poslova koje treba obaviti i do trenutka kada ode trebao bi pomoći kolektivu da napravi pozitivne transformacije. 

Pluton se smatra gospodarom podzemnog svijeta, tako da to pojačava energiju sjene. U fazi kada se kreće retrogradno, dakle, možemo pojačano razmišljati o vlastitoj transformaciji. Zapitajte se kako ste se transformirali od posljednjeg retrogradnog Plutona u listopadu 2021. i jeste li koristili njegovu energiju da se suočite sa svojim skrivenim 'ja'. Pluton nam pomaže da dobijemo snagu i jasnoću, da vidimo koliko smo daleko stigli - jesmo li uistinu otpustili, što smo naučili, jesmo li oprostili, što smo duboko zakopali u podsvijesti... Ako ste u listopadu 2021. donijeli teške odluke koje su vam promijenile život, vidjet ćete da vam se otkrivaju novi uvidi i shvatit ćete koji put trebate izabrati za vašu najveću dobrobit. Dobit ćete potrebno vrijeme da shvatite stvari koje trebate učiniti kako biste se nakon velike boli izdigli iz pepela poput Feniksa. 

Ovo je savršeno vrijeme da se suočite sa stvarima kojih se bojite i oslobodite onoga što vam više ne služi. Retrogradni Pluton je najbolje vrijeme da zakoračite u svoju moć.