Astrološki gledano, retrogradni Merkur je period tijekom kojeg spomenuti plan s pozicije Zemlje djeluje kao da se kreće unatrag. No, premda se njegov smjer ne mijenja, zbog načina integriranja putova Zemlje i Merkura ovaj privid izaziva intenzivna djelovanja. S obzirom na to da je Merkur retrogradan tri do četiri puta godišnje, a u trajanju do tri tjedna, mogli bismo reći kako se u ovoj fazi nalazi 20% vremena. A Saturn and Honey astrolozi prema tome zaključuju time kako 1/5 populacije u natalnoj karti ima upravo retrogradni Merkur.

Sagledamo li natalnu kartu kao zbirku tranzita kroz život, ona nam omogućuje lakšu navigaciju. Period retrogradnog Merkura idealan je za usporavanje i detaljniji pristup razrješenjima situacija. Tijekom njega procjenjujemo vlastitu komunikaciju i vrijednosti te nam se nudi prilika preispitati i prekrojiti postojeće planove i ciljeve. Ne čudi stoga što oni, kojima je prisutan u natalnoj karti imaju priliku za cjeloživotno učenje i osobni razvoj pa postaju izuzetno vješti pojedinci.

Riječ je o individuama koje su vrlo otvorenog uma i spremni su se izražavati originalno jer uvijek traže neke nove pristupe problemu, a ujedno su i vrlo prilagodljivi. Ne misle linearno, ali brzo. Spontanog su uma i posjeduju nevjerojatnu količinu mentalne i emocionalne energije. Skloni su multitaksingu, a za povezivanje s ostalima često koriste jedinstven humor.

Skloni su, čak i podsvjesno pomoći ostalima osloboditi um i živjeti izvan zadanih okvira. Oni su ti koji nas uče kako lutati bez ograničavanja, oslanjajući se na vlastite vrline i intuiciju. Kako se čitav život razvijaju pod utjecajem ovog planeta, lako uče na vlastitim pogreškama i svaki novi projekt vodi ih na stepenicu više pa su često inovatori unutar svojeg polja te oni koji inspiriraju i potiču na djelovanje bez zadrške.

Njihova je duhovnost duboka. Povezani su s unutarnjim glasom i vjeruju u vlastito vodstvo. Provjerite stoga, imate li u natalnoj karti retrogradni Merkur jer to znači kako pripadate posebnim ljudima. Onima koji spremno prihvaćaju izazove jer znaju kako nude jedino rast i slobodu.